Uppmaning till Hammarby IF – markera mot korruptionen inom svensk idrott

Publicerad: 4 juni 2019

Hammarbys supportergrupper vill uppmana samtliga sektioner inom Hammarby IF att agera för att avsätta Björn Eriksson som ordförande för Riksidrottsförbundet (RF).

Under de första tio minuterna i söndagens derby mellan AIK och Hammarby manifesterades det mot polisens så kallade ”villkorstrappa”, som under våren medfört en eskalering av inskränkningar mot oss supportrar och vår supporterkultur (bakgrunden till detta finns att läsa här: https://www.bajenfans.se/nyheter/tio-tysta-minuter-i-derbyt/).

Samtidigt har det under den senaste veckan publicerats en rad avslöjanden kring spelet bakom kulisserna som bidragit till denna eskalering, där centralgestalten visat sig vara Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson.

Björn Eriksson har kombinerat sin höga position inom svensk idrott och arbetet som statlig utredare med en aktiv roll som ordförande för lobbyorganisationen ”Säkerhetsbranschen”. Han har suttit på dubbla stolar och använt sin plattform inom idrotten för att driva på den negativa utveckling som under våren drabbat stor del av svensk fotbolls supporterkultur. Tillsammans med polisen och vinstdrivande vaktbolag har han tagit fotbollen som fånge för egen ekonomisk vinning. Vid sin sida har han även haft Lena Sahlin, säkerhetsansvarig i RF och sambo med Svensk Evenemangssäkerhets VD – Albert Törsleff. Bolaget har under ett flertal år levererat ordningsvakter och väktare till bland annat allsvenska arrangemang, och har således, likt Björn Eriksson, starka ekonomiska intressen i den säkerhetsupptrappning som nu sker.

Mot bakgrund av detta, och de uttalanden som gjorts av huvudpersonerna i samband med detta uppdagande, menar vi att förtroendet för Björn Eriksson är förbrukat. Korruption och nepotism hör inte hemma i svensk idrott och Hammarby IF:s sektioner bör stå enade i frågan och arbeta för att avsätta Eriksson från sin post som ordförande i RF. Vi vill även uppmana resten av landets alla föreningar att göra detsamma. Upptrappningen från ordningsmakten som drabbat svensk fotboll under våren kommer sannolikt drabba fler idrotter framöver, och i förlängningen hela det svenska föreningslivet. Ett steg i rätt riktning från detta är att avsätta Björn Eriksson.

Läs mer om bakgrunden här:
https://www.expressen.se/sport/qs/i-idrottens-eller-vaktbolagens-namn/
https://fotbollsthlm.se/nyhet/fotboll-sthlm-granskar-fler-tata-band-mellan-rf-och-vaktbolagen/
https://www.expressen.se/sport/fotboll/allsvenskan/fem-punkter-som-avslojar-rf-basen-bjorneriksson/

Tillbaka