TIO TYSTA MINUTER I DERBYT

Publicerad: 30 maj 2019

När AIK och Hammarby möts på söndag kommer derbyt att inledas med tio tysta minuter från båda klackarna i en protest mot polisens "villkorstrappa", vilket är namnet på den eskalering av tvångsåtgärder man nu genomför mot de allsvenska klubbarna och som på sikt hotar att helt döda svensk fotboll.

Detta är en överenskommelse mellan samtliga supportergrupper på båda sidorna och vi ber dig att respektera och delta i protesten genom att inte bryta tystnaden. Vi är tysta i tio minuter för att uppmärksamma de åtgärder som polisen vill införa och den skada dessa innebär för svensk fotboll. Allsvenskan har över 2 miljoner besökare årligen och elitfotbollen i Sverige som helhet bidrog bara under 2018 med mer än 1,2 miljarder kronor till samhället, varav 463 miljoner i direkta skatteintäkter. Ryggraden i detta är det enorma intresse som skapas och underhålls av alla de supportrar som stöttar sina klubbar i vått och torrt. De positiva effekterna av detta intresse kan inte nog understrykas då det, utöver den rent ekonomiska aspekten, också innebär en ökad vilja hos barn och ungdomar att spela fotboll, ger möjligheter för klubbarna att genomföra olika samhällsinsatser samt ger människor i alla åldrar en möjlighet att delta aktivt i föreningslivet.

Allt detta riskerar nu att krossas av polisens förhastade och ogenomtänkta agerande. Under den första delen av säsongen har villkorstrappan använts för att på olika sätt inskränka på fotbollsläktarna och vi har än så länge sett integritetskränkande visitationer, reducerad kapacitet på ståplats, våldsamt agerande kring och på matcherna, bortbussning av supportrar samt förbud mot tifomaterial. Tyvärr är detta bara en försmak av vad som komma skall. I polisens villkorstrappa finns allt från de mest bisarra krav som åldersgräns för att stå på ståplats, förbud mot bortasupportrar och matcher med avsparkstid på vardagsförmiddagar, till utökad ståplatsreducering, ingripanden på läktarna och på sikt matcher helt utan publik.

TIO TYSTA MINUTER FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA PROBLEMEN:

RÄDDA SVENSK FOTBOLL - SKROTA VILLKORSTRAPPAN!

Bajen Fans
E1 Ultras
Hammarby Ultras
Hammarbykollektivet
Ultra Boys

Allmänna Supporterklubben
Black Army
Smokinglirarna
Sol Invictus
Ultras Nord

Tillbaka