Bajen Fans Colombia är ett biståndsprojekt som drivs i La Marina i Colombia med stöd av Bajen Fans, Ankarstiftelsen och Fundación Victoria Elena. Projektet startades av Sebastian Bojassén i samarbete med Bajen Fans och omfattar i dagsläget nästan 100 barn och ungdomar från svåra förhållanden som får chansen att träna fotboll under grönvit flagg, samtidigt som de får stöd i livet av våra socialarbetare och psykologer. Målet är att ge dessa barn och ungdomar möjligheten att stärka sina studieresultat via vårt projekt, vilket ger en ökad självkänsla och bidrar till förbättrade framtidsutsikter, och på lång sikt även fred i området.

SEBASTIAN BERÄTTAR

Jag har besökt Colombia sedan jag var liten i och med att mina föräldrar kommer därifrån, och jag har med egna ögon sett hur mycket fotbollen kan göra för barn. Själv har jag fått min chans att uppfylla min dröm på fotbollsplanen genom att spela för Hammarby, föreningen jag älskar. Efter att jag skadade mig behövde jag avsluta min karriär, och då ville jag ge tillbaka genom att hjälpa andra att uppnå sina drömmar genom fotbollen. Jag hade privilegiet att bli ihågkommen för mina insatser i Bajen, och nu vill jag ge tillbaka till samhället genom att hjälpa barn och ungdomar i Colombia. Vårt projekt för detta ändamål, nämligen Bajen Fans Colombia, har varit igång sedan 2017. 

Den känslan som finns runt Hammarby är speciell. Som ungdom kom jag till Söderstadion och kände den kärleken som finns runt föreningen. Kommer man till läktaren blir man accepterad oavsett bakgrund, och det finns få platser som är bättre för att hitta ett sammanhang. Det är denna känsla jag vill förmedla till barnen i vårt projekt, som ska få chansen att trots tuffa förhållanden i Colombia bilda sin egen identitet och sitt sammanhang, och få chansen att få samma möjligheter som andra barn. Via detta kan vi på lång sikt bidra till försoning och fred i ett konfliktdrabbat samhälle. 

Målet med Bajen Fans Colombia är att ge barnen hopp, en chans att drömma, och en identitet som kan stärka deras självkänsla, inte bara på fotbollsplanen utan även utanför. Via vårt projekt har några av våra barn och ungdomar fått sin universitetsutbildning betald. Tack vare vårt samarbete med utbildningsväsendet i området kan vi hjälpa våra barn och ungdomar på ett ännu mer effektivt sätt. Bajen Fans Colombia har blivit en uppskattad del i lokalsamhället i La Marina, och nu kan vi göra skillnad på riktigt för de barn och ungdomar som engagerar sig i vårt projekt.

- Sebastian Bojassén

BAJEN FANS COLOMBIA

Bajen Fans Colombia grundades 2017 och har främst fokuserat på barn och ungdomar i området runt bergsbyn La Marina i provinsen Valle del Cauca. Starten skedde i byn Andalucía, men har nu spridit sig i regionen. Vi har gått från att enbart ha 13 pojkar i projektet när vi grundades, till att nu engagera över 70 pojkar och flickor i vår verksamhet. Machokulturen är stark i Colombia, och vi kämpar för att bryta den. Genom att lyfta fram flickors utsatta situation och ge stöd till deras utveckling kan vårt projekt påverka samhället i en positiv riktning. 

Idrottande har många fördelar. Det skapar aktiva och ansvarstagande individer, och i förlängningen ett livaktigt civilsamhälle. Barn och ungdomar kan rustas med egenmakt i form av självkänsla och självförtroende genom idrottandet, vilket kan överföras till andra sociala sammanhang. De förmågorna är viktiga för att kunna välja rätt väg i livet, och för att våga säga nej till droger och kriminella gäng. 

Bajen Fans Colombia tror på och ställer sig bakom denna syn på samhället. Med hjälp av autentiska och genuina förebilder som delar ungdomarnas erfarenheter, historia och identitet kan vi nå ut till dessa ungdomar. Förebildernas personliga egenskaper värderas mycket högre än deras professionella färdigheter.

Bajen Fans Colombia är Bajen Fans viktigaste sociala projekt. Det är dock inte bara Bajen Fans som har bidragit, utan många andra har hjälpt till. Exempelvis har Hammarby Fotbolls damlag samlat in fotbollsskor till projektet.

VAD GÅR PENGARNA TILL?

 • Heltidslön till tränaren Juan Camilo Alarcón så att han har kunnat jobba med flick- och pojklagen med fullt fokus.
 • Halvtidslön till psykologen Marcela Gonzales och socialarbetaren Jaqueline Valderrama för att kunna hjälpa de mest behövande barnen.
 • Halvtidslön till administratören Lina Echeverri.
 • Byggnationen av ett idrotts- och utbildningscenter.
 • Turneringsavgifter för lagen, transport till matcherna samt domaravgifter.

VAD BEHÖVS?

Det viktigaste du kan göra för att Bajen Fans Colombia ska kunna fortsätta med sin verksamhet är att donera pengar. Inget bidrag är för litet! Vi behöver kunna betala ut löner, inhandla bollar, och göra aktiviteter av olika slag. Om du inte har den ekonomiska möjligheten att kunna stötta Bajen Fans Colombia så får du gärna hjälpa till genom att sprida projektet på sociala medier.

PLATS

Bajen Fans Colombias verksamhet håller till i bergsbyn La Marina i provinsen Valle del Cauca, nära storstaden Tuluá. Området har varit hårt drabbat av den väpnade konflikten i landet. Paramilitära grupper, gerillagrupper och den colombianska militären har alla stridit i området, och de som alltid hamnar i skottgluggen är civilbefolkningen. 

De barn och ungdomar som har växt upp under dessa förhållanden kallas för konfliktens barn. Vi har valt att befinna oss i detta område och jobba med dessa barn eftersom det är här vi kan göra stor skillnad. Att använda våra grönvita färger i processen att skapa en stabil och långvarig fred i Colombia är något vi är stolta över. 

MÅLSÄTTNING

Bajen Fans Colombia har som målsättning att ansluta så många barn och ungdomar som möjligt till vårt projekt, och erbjuda dem ett annat alternativ än att hamna på gatan. Vi tror att idrotten räddar liv, men att skolan har en minst lika stor roll i utvecklandet av individen. Dessa två går hand i hand, i vår mening. Som krav på att få vara med måste därmed projektets barn och ungdomar uppfylla våra krav när det gäller deras egen skolgång. Vi har en tät dialog och samverkan med personalen på den lokala skolan för att säkerställa att projektets barn dels sköter sina studier, och dels beter sig schysst mot de andra barnen. 

Genom att erbjuda projektets barn och ungdomar organiserade träningar samt samarbete med deras skolor ökar chansen att dessa unga får en bättre tillvaro samt framtid.

Våra mål är därför följande:

 1. Att förmå barnen att fullfölja skolan.
 2. Att ge flickor en rättvis chans att spela fotboll på samma villkor.
 3. Att stärka barnens självkänsla.
 4. Att skapa goda medborgare och förebilder med en framtidsvision.
 5. Att förhindra att barnen dras in i grov brottslighet, missbruk, eller prostitution.
 6. Att förändra könsnormer och bryta den existerande machokulturen.
 7. Att lära ut värderingar om jämlikhet och inkludering.
 8. Att utbilda duktiga fotbollsspelare.

Detta projekt drivs ur ett långsiktigt perspektiv, och har visat sig vara väldigt nyttigt för de barn och ungdomar från socialt utsatta områden som vi nått, i ett land som har präglats av ett över 60 år långt inbördeskrig. Med hjälp av idrotten får vi en chans att bryta mönster, bygga självkänsla, skapa goda medmänniskor, och framförallt fantastiska förebilder, som visar för resten av samhället att ingenting är omöjligt. 

Målet är att Bajen Fans Colombia ska bli ett föredöme, både för lokalsamhället men på sikt även för hela Colombia. Vi vill framföra budskapet att oavsett kön, hudfärg, eller klasstillhörighet är du välkommen till vårt projekt för att utveckla dig. I dagsläget har vi möjligheten att sysselsätta 100 barn och ungdomar. Vi vill hjälpa till att skapa en långvarig och hållbar fred genom att göra ungdomar till goda samhällsmedborgare genom idrott.

Forza Bajen, och forza Bajen Fans Colombia!

COLIN BERÄTTAR

Jag är projektledare för Bajen Fans Colombia, vilket betyder att jag hjälper till på plats här i La Marina, exempelvis genom att utforma träningarna, hjälpa barnen med läxor, plocka bort hästskit från fotbollsplanen, eller att hålla i engelskalektioner. Mitt största ansvar ligger dock i att överblicka projektet och se vad som behöver förändras/förbättras, hur vi ska göra det, föra möten med skolorna, prata med föräldrarna, lägga upp budget för kommande år, samt att marknadsföra projektet för att det ska kunna fortsätta existera.

Min första gång på plats här i Colombia var 2021, och då var det tänkt som ett rent volontärsarbete i tre månader. Jag ville iväg och testa på någonting nytt, jag är en person som enkelt blir rastlös och som älskar förändring. Jag hade pratat med Sebastian några gånger tidigare och det var i ett samtal med honom jag fick för mig att åka ner och volontära. När de tre månaderna hade gått bestämde jag mig för att stanna tre månader till och det var nu jag tog rollen som projektledare. Tillsammans med Sebastian byggde vi upp en plan och budget för att förändra och förbättra projektet och nu har jag åkt tillbaka hit för att vara på plats i ungefär åtta månader.

En typisk arbetsdag är nog egentligen inte så äventyrlig och exotisk som man kanske tror där hemma. Det är mycket jobb med datorn där jag gör saker som närvarolistor, möten, planering, bildredigering, eller att sköta sociala medier. Vi har i snitt två träningar om dagen där jag i stort sett alltid är med. Jag hjälper också till att slussa barnen från skola till fotbollsplan, hjälper tränaren under passen, pratar med barnen, och fotar.

När jag kom tillbaka till La Marina i år efter några månader i Stockholm sprang alla barn fram i en stor flock på fotbollsplan och kramade mig. Man känner sig dagligen uppskattad och jag kan se hur Bajen Fans Colombias existens här hjälper och glädjer så många människor. I slutändan är det därför jag har valt att engagera mig i projektet.

- Colin Nairn