Bajen Fans är till för alla som ser sig som supportrar till Hammarby. Oavsett vilken sektion du ser som din huvudsakliga, var du kommer ifrån, om du föddes Bajare eller precis sett ljuset, om du är rik eller fattig, ung eller gammal, man eller kvinna. Bajen Fans är alla vi och Hammarbys bästa är vårt mål.

Ståplats Med jämna mellanrum väcks frågan om ståplatsreducering på tal från olika håll. Vi anser att det vore förödande för den levande supporterkulturen om ståplats försvann – och arbetar konsekvent för att bevara och förhindra varje försök att göra om ståplats till sittplats. Det gäller inte bara på Hammarbys egna arenor, utan på alla Sveriges arenor eftersom vi står upp och sjunger även på bortaplan.

Pyroteknik Vi är för en levande supporterkultur och i den ingår pyroteknik. Givetvis bör det skötas på ett säkert sätt så att inte risk för personskada förefaller i samband med eldning på och omkring läktare. Men med behörigt tillstånd och kontroll från klubbar och brandmyndighet ska pyroteknik vara tillåtet anser vi.

Tillträdesförbud och arrangörsavstängningar Bajen Fans är emot ett tillträdesförbud för supportrar om inte ett grövre lagbrott har begåtts inne på arenan och då först efter en fällande dom.

Polisen och politiken Polisledningen och politiker har genom åren kommit med en rad repressiva förslag och idéer om hur läktarproblemen bör lösas i Sverige. Några exempel på dessa är åldersgräns i klackarna, register över potentiella huliganer, reducering av bortasektioner samt alkoholförbud på arenorna. Detta är i våra ögon befängda förslag som skulle döda inte bara läktarkulturen utan stora delar av det som gör produkten svensk fotboll attraktiv överhuvudtaget.

Värdegrund Bajen Fans har som mål att på olika sätt alltid markera så fort en företrädare för Hammarby IF (styrelsemedlemmar, sportslig ledning, spelare etc) gör uttalanden eller handlingar som går emot Hammarbys värdegrund och motverkar Hammarbys bästa.

Mot moralpanik Bajen Fans är oroade över den moralpanik som då och då ges uttryck för i media, från exempelvis politiker, polisledning och debattörer. Vi anser att det utmålas en felaktig bild av att det skulle vara farligt att gå på idrott och vi vill förmedla en mer nyanserad bild av supporterkulturen. Vi anser också att en del av de förslag som kommit ur denna moralpanik är förkastliga, som att förbjuda visst språkbruk på läktarna. Bajen Fans är för ett öppet samhälle där man har frihet att yttra vad man vill så länge det faller inom lagens ramar. Vi tror inte att det går att lagstifta eller reglera bort fula ord eller kränkande formuleringar från stora folkmassor. Däremot uppmanar vi alla i Bajens supporterled att visa respekt för sina medmänniskor.

51%-regeln Vi anser att det är oerhört viktigt att idrottsklubbar fortsätter att vara medlemsägda till minst 51 % så att medlemmarna inte förlorar makten till privata initiativ eller storföretag som kan förändra såväl klubbmärke som klubbnamn, stad och färger – det finns flera utländska skräckexempel på detta. 51 % -regeln är en av grundbultarna för hela Hammarbys existens och något vi kommer kämpa hårt för att den behålls.

Mot VAR Bajen Fans har som ståndpunkt att på alla möjliga sätt motverka införandet av VAR i svensk ligafotboll. Under årsmötet 2020 röstades en motion om just denna ståndpunkt igenom. En motion som styrelsen antog som sin egen. Vi anser att Video Assistant Referee som det heter dödar känslor på både läktaren och på planen. Det är en del av den moderna fotbollen. Med andra ord, en motståndare till vår kultur.