Foto: Peter Jonsson

Viktigt meddelande från Bajen Fans - ang. resan till Helsingborg

Publicerad: 12 april 2019

Bajen Fans har nåtts av informationen om att Helsingborgs IF*, i sitt arrangörstillstånd från polisen, fått ett krav på sig att genomföra den mycket omdiskuterade och närgångna visitationen som inför säsongen kom som en nationell instruktion från Riksidrottsförbundet och Polismyndigheten.


Detta innebär att du som supporter, vid visitationen till bortastå på måndag, sannolikt kommer att visiteras på ett sätt som kan upplevas som väldigt kränkande och som sannolikt också är olagligt. Bajen Fans vill därför uppmana dig att:


● Polisanmäla händelsen om du känner att du blivit utsatt för ett brott. Kontakta direkt en polis i anslutning till entrén och kräv att få polisanmäla händelsen. Polisen har en skyldighet att ta emot anmälan, så stå på dig om du till en början blir ignorerad. Gå till en supporterpolis om uniformerad polis vägrar uppta din anmälan.

● Dokumentera hur visitationen går till. Be en kompis eller andra supportrar att filma när du eller andra genomgår visitationen. Desto mer dokumentation som finns på hur visitationen går till - desto bättre underlag för framtida diskussioner med klubb, polismyndighet och andra aktörer. Du har all rätt att filma på offentlig plats** och ingen, varken polis eller annan, har rätt att hindra dig från det.

Vidare har polisen även signalerat att de kommer att ansöka om tillträdesförbud för de supportrar som tänder bengaler eller annan pyroteknik ute på stan innan match. Ansökan om tillträdesförbud kommer sannolikt även upprättas mot den supporter som någon gång befinner sig på ytan i anslutning till innerplan (dvs. nedanför bortaläktaren). Detta innefattar troligtvis även alla er som vanligtvis hoppar in i syfte att tejpa upp banderoller. Hammarby Fotboll kommer därför istället ha personal på plats som kan hjälpa till att sätta upp banderoller till er som vill detta.


Det mesta tyder på att vi möts av en väldigt offensiv och reaktiv poliskommendering på plats i Helsingborg. Ha därför detta i åtanke när du åker ner, men som vanligt - röj med värdighet!


/Bajen Fans styrelse

*Även Malmö FF och Kalmar har fått detta som krav i sina tillstånd från polisen.

**Allt utanför arenan är att betrakta som offentlig plats. Även själva arenan är enligt den lokala ordningsstadgan att betrakta som offentlig plats (Källa: Ordningsföreskrifter, Helsingborgs stad (2014))

Tillbaka