VARför vill vi inte ha VAR?

Publicerad: 12 februari 2024

Vi är många supportrar som är mot ett införande av VAR i svensk elitfotboll. Men det har inte undgått oss hur det finns personer som är positivt inställda till VAR. I den här texten tar vi upp några av VAR-debattens återkommande påståenden och förklarar varför vi är anti-VAR. Läs och begrunda!

"Vi hade vunnit guld om VAR fanns."

Risken för att få ett domslut mot sig finns för alla allsvenska lag och risken för att enstaka klubbar skulle drabbas mer än andra är därav relativt liten. Inget tyder på att Hammarby som klubb hade gynnats av införandet av VAR. Snarare visar statistik från Premier League att offensiva lag tenderar att förlora på VAR-korrigerade domslut, om något . Man får fler bortdömda mål på grund av exempelvis offside, än man får domslut med sig i form av missade straffar och liknande.

 

"Rätt ska faktiskt vara rätt."

Känslor är centrala inom fotbollen. Att befinna sig på läktaren kan medföra känslor av eufori, upprördhet eller besvikelse. Dessa känslor kan alla på en millisekund både ändras eller förstärkas. Introduceras VAR i svensk fotboll kommer hämningslösa målfiranden vara ett minne blott med vetskapen att alla mål alltid kan dömas bort på grund av petitesser. Flera högprofilerade incidenter ute i Europa visar att rätt inte blir rätt ens med VAR. Att offra känsloyttringarna i jakt på en millimeterrättvisa som ändå är omöjlig att uppnå även med videodomare är fel väg att gå.

Som VAR är utformat i dagsläget på de flesta håll får TV-tittarna tillgång till flera olika reprisbilder och kameravinklar vid granskningar, medan arenabesökarna famlar i mörkret. Men även i Norge, ett av få länder som faktiskt visar repriser på arenan i ett försök att blidka supportrarna, tar granskningarna orimligt lång tid att genomföra. Läktarkulturen är det enda i svensk fotboll som håller toppklass, men VAR premierar istället TV-tittarnas upplevelse framför de som faktiskt går på matcherna.

"Alla andra har ju VAR!"

Kanske - men alla andra har inte den svenska föreningsdemokratin som gör vår elitfotboll unik. Supportrar i andra länder kan snegla avundsjukt på hur vi hittills lyckats stå emot den hyperkommersialiserade fotbollen och försvarat våra ideal. Faktum är att vår svenska supporterkultur, och Allsvenskan i helhet, är något som fascinerar på flera håll. I så skilda tidningar som New York Times och Offside har svensk fotbolls särställning vad gäller supporterinflytande hyllats.

I exempelvis Norge, där klubbarna också är medlemsägda, upplever många supportrar att VAR klubbades igenom på ett förhastat sätt och att supporterrörelsen inte hann organisera sig i tid. Nu är stora organiserade läktarprotester mot VAR vardagsmat i vårt grannland, och det finns ett brett missnöje med hur videodomare används på norska arenor

Missnöjet har blivit än starkare både i Norge och Sverige när man ser hur dåligt VAR funkar även i större ligor som kan lägga mycket mer pengar på teknologin än vi kan i Skandinavien, exempelvis i England. Där har bland annat den gamle anfallsstjärnan Gary Lineker krupit till korset och medgett att han ändrat åsikt om VAR, och även andra profiler som Jamie Carragher och Ange Postecoglou har uttalat sig negativt.

Även supportrarna i England är missnöjda. I en enkät utförd 2023 bland engelska fotbollssupportrar svarade två tredjedelar att de är negativt inställda till VAR, och hela 79% av de som regelbundet gick på matcher hade en negativ bild. I en tidigare enkät från 2017, innan VAR hade införts, var 75% av de tillfrågade supportrarna positiva, så det är uppenbart att teknologin inte alls levt upp till förväntningarna.

Det är inte bara i England som motståndet är starkt. I Tyskland protesterar supportrarna kontinuerligt mot VAR med hjälp av budskapsbanderoller, och i Frankrike har Stade Brestois lämnat in en begäran att skrota användandet av VAR i elitfotbollen på grund av att tvivelaktiga domslut har fattats även med videogranskning.  

I Premier League har VAR lett till att supportrar på plats får en mindre glädjefylld upplevelse. Ligans chief football officer Tony Scholes tycker att VAR används för att granska för många situationer och att matchavbrotten som följer är för långa. Snittlängden på en fotbollsmatch är numera 101 minuter och 41 sekunder men framförallt har supportrarnas arenaupplevelser blivit lidande.

När delar av fotbollsvärlden avundsjukt blickar på Europas 24:e bästa liga är det inte för den sportsliga nivån, utan snarare för spänningen, supporterkulturen, och den genuina känslan. Låt oss värna om detta snarare än att rätta oss i ett led som färre och färre vill stå i.

"Svenska domare kommer inte få några internationella uppdrag?"

Det stämmer inte. Faktum är att svenska elitdomare redan dömer fotbollsmatcher i andra europeiska ligor. Sju av 24 svenska elitdomare är så kallade FIFA-domare och majoriteten av elitdomarna har haft internationella uppdrag. Även på damsidan är tre av elva elitdomare FIFA-domare. Allsvenskans utveckling bör inte kretsa kring domarnas möjligheter till att göra karriär utomlands när de uppenbarligen redan har den möjligheten.

 

"Kostnaden för VAR per match är inte så dyr!"

I Norge används en lightversion av VAR. Det finns för få kameror för att videogranskningen ska kunna fungera som tänkt och domarna besitter för lite kunskap om systemet. Trots det kostar denna “VAR light” mellan 12 och 18 miljoner där klubbarna även betalar ett tillägg för domaravgifter på cirka 23 miljoner. Det går därför inte att blunda för VAR light-fiaskot i Norge och med tanke på ländernas likheter är det sannolikt att en svensk version hade mer liknat det norska haveriet, snarare än högbudgetversionen man ser i stora mästerskap.

Vidare hade alla elitfotbollsklubbar behövt bidra, och vad som kanske kan vara ett överkomligt pris för vissa större klubbar kommer att kosta skjortan för mindre svenska klubbar. Oavsett pris finns det andra utvecklingsområden för svensk fotboll - exempelvis att fasa ut konstgräs på elitnivå, att försöka bryta herrlandslagets nedåtgående trend, eller att råda bot på planbristen på gräsrotsnivå. Att i denna situation lägga allt krut på att införa en lightversion av ett icke fungerande system är missriktade prioriteringar.

"VAR hade skyddat domarna från hat och hot!"

Det finns absolut en problematik kring domarnas utsatta position. Hot på sociala medier är ett samhällsproblem även bortom fotbollen. Dessvärre kommer ett införande av VAR inte ta bort hat och hot mot domare, vilket vi redan sett prov på i andra länder. De eviga och ofta hetlevrade diskussionerna om domslut har bevisligen fortsatt och spårat ur i direkta hot även efter införandet av VAR. Det finns mängder av exempel, inte minst från den engelska fotbollen, där ett flertal domare blivit utsatta - ett exempel är det välkända domarnamnet Mike Dean som trots VAR vid sin sida fått motta dödshot. Med det sagt är hot mot domare såväl som mot spelare en sak vi i fotbollen måste ta på allvar. Hur man motverkar det är en annan fråga. VAR är uppenbarligen inte lösningen.

 

"Det är bara en liten klick som går på årsmöten och tar beslut."

Föreningsdemokrati är det som möjliggör supporterinflytande i en medlemsägd idrottsförening och är en grundläggande förutsättning för konceptets existens. Om fler medlemmar närvarade på årsmötet hade detta blivit ännu mer betydelsefullt samt representativt och ett ökat deltagande är något att sträva efter.

Medlemmar inom majoriteten av Sveriges elitfotbollsklubbar har röstat igenom motioner för att aktivt motsätta sig mot införandet av VAR i svensk elitfotboll. Liknande motioner har även röstats igenom av medlemmar inom supporterföreningar. Med tanke på att besluten har tagits på så många olika håll i vårt avlånga land är det en indikation på hur utbrett motståndet gentemot VAR är. 

VAR:s varande eller icke varande har också blivit en symbolfråga som blivit större än själva sakfrågan. Faktumet att krafter inom svensk fotboll vill köra över de beslut som fattats inom föreningarna är ett stort demokratiskt problem och riskerar att underminera den grund som svensk fotboll är uppbyggd på. Att köra över beslut som fattats av en majoritet av klubbarna som kommer beröras av VAR visar på en brist på respekt för de krafter som gör vår fotbollskultur såpass unik. 

I en fotbollsvärld där nästan allt kan köpas för pengar kommer vi, det svenska fotbollskollektivet, kämpa med näbbar och klor för att våra röster fortfarande ska höras och att våra viljor fortfarande kommer gälla inom våra föreningar. Vi kommer inte att ge oss utan kamp!

För vidare läsning, se vad Enable Sverige har skrivit i frågan:

Del 1: https://enablesverige.com/2023/07/17/1-lar-av-51-fragan/
Del 2: https://enablesverige.com/2023/07/20/2-en-hallbar-losning-i-var-fragan/
Del 3: https://enablesverige.com/2023/07/26/3-vad-kan-rorelsen-gora/

"VAR är framtiden. Varför är ni emot utveckling?"

Supporterrörelsen är inte emot att fotbollen eller allsvenskan utvecklas framåt. I grunden är domares tillgång till tekniska hjälpmedel något bra, förutsatt att de inte påverkar upplevelsen på läktaren negativt. När hjälpmedlen såsom frisparkssprayen eller domarnas nyare kommunikationssystem introducerades möttes det knappt av något motstånd alls. Diskussionen om användandet av målkameror möts inte heller av samma motstånd i supporterled som VAR. 

Den tidigare fotbollsdomaren Jonas Eriksson tycker att VAR i nuläget stjälper mer än vad det hjälper och att det inte är ett bra redskap såsom det fungerar idag. Eriksson menar att tekniska hjälpmedel är något positivt, men inte VAR som det ser ut idag. Det borde inte ta så lång tid, och inte heller ha fel. VAR har motiverats med att dra bort fokus från domarna, men Eriksson trycker på att vi i nuläget diskuterar domare och VAR ännu mer än tidigare

Problemet med VAR är att det tar bort de känslofyllda ögonblicken på läktaren. Införandet av VAR hade begränsat supportrars upplevelser och möjlighet att uttrycka sina känslor. Därför är VAR ett hot mot vår levande läktarkultur.

 

Samtliga länkade källor:
https://www.espn.co.uk/football/story/_/id/37631044/how-var-decisions-affected-every-premier-league-club-2022-23

https://www.espn.com/soccer/story/_/id/38196464/how-var-decisions-affect-premier-league-club-2023-24

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/4oe5Ea/hacken-kraver-svar-fran-uefa-efter-var-missarna

https://twitter.com/SkySportsPL/status/1708199879493779508?s=20

https://www.theguardian.com/football/2023/oct/08/protest-and-resist-fans-in-scandinavia-lead-backlash-against-var

https://www.nytimes.com/2023/11/19/world/europe/sweden-soccer.html

https://www.offside.org/reportage/allsvenskan-supporterkultur-jonathan-wilson-gast-i-piratligan/

https://twitter.com/NSAstyret/status/1686678240616648704?s=20

https://www.theguardian.com/football/2023/oct/08/protest-and-resist-fans-in-scandinavia-lead-backlash-against-var?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

https://www.telegraph.co.uk/football/2023/11/10/jamie-carragher-var-limit-influence-ruining-football/

https://twitter.com/eurofootcom/status/1710409594269225273?s=46&t=C9cCNNU5jlO0evHIZDr9Ag

https://www.getfootballnewsfrance.com/2024/im-challenging-it-brest-president-explains-decision-to-call-for-var-to-be-scrapped/

https://news.sky.com/story/premier-league-admits-var-delays-could-be-spoiling-fans-enjoyment-of-football-13066285

https://aktiva.svenskfotboll.se/domare/vara-elidomare/

https://www.fotbollskanalen.se/norge-1/domarexperten-var-i-norge-ar-ett-stort-fiasko/

https://news.sky.com/story/anthony-taylor-europa-league-final-english-referee-confronted-at-airport-by-roma-fans-12894670#:~:text=Anthony%20Taylor%20was%20confronted%20by,in%20the%20Europa%20League%20final

https://www.svt.se/sport/fotboll/premier-league-domare-dodshotad-tar-nu-paus

https://enablesverige.com/2023/07/17/1-lar-av-51-fragan/

https://www.tv4play.se/video/e551bf594af7999d4080/tisdag-6-februari

Tillbaka