Foto: Romus Ramström

Söderort kommer alltid va' vårt!

Publicerad: 25 augusti 2020

Igår markerade en viktig dag för Hammarby Bandy då laget gjorde sitt första ispass i nya bandyhallen i Gubbängen. När resten av Sverige de senaste decennierna byggt nya träningshallar och inomhusarenor så har bandyföreningarna i Stockholm istället tvingats slåss om träningstider i ishockeyhallar. Hallar som knappt ens rymmer alla stadens ishockeylag, konståkare och övrig isbedriven verksamhet. Således kan vi nu konstatera att det äntligen går att bedriva bandyverksamhet på något som åtminstone påminner om lika villkor i Stockholm som i övriga landet.

Hammarby har sedan i slutet av 90-talet drivit på frågan om en ny bandyhall i södra Stockholm. Beslut har tagits, demonstrationer anordnats, och namninsamlingar startats i Hammarbys regi under de cirka 20 år som förflutit med anledning av denna fråga. Så när vi alltså står här idag, med huvudstadens första riktiga inomhushall vigd åt bandyverksamhet, är det till stor del tack vare alla Bajare som genom åren lagt ner sin ovärderliga tid på att ligga på stadens politiker och med hjärta och själ fortsatt driva frågan framåt, och nu äntligen i mål.

Denna text skrivs dock tyvärr inte bara i positiv anda. Historien upprepar sig brukar det ju heta – och upprepat sig har historien gjort. Alla minns vi 2013 när våra antagonister från Östermalm i sista stund valde att flytta sin fotbollsverksamhet till Hammarbys nya hemmaarena söder om stan, och sedan i våras har det varit känt att deras tvillingklubb från Norrort inte vill visa sig sämre. Från och med denna säsong kommer de alltså flytta hela sin bandyverksamhet från Bergshamra i Solna till ovan nämnda bandyhall i Gubbängen.

Mycket kan sägas om AIK Bandy, och mycket kommer att sägas framöver. För utöver de inbyggda negativa känslor man som Hammarbysupporter känner gentemot Solnaklubben i allmänhet, så handlar föraktet mot deras bandysektion om något större. Den resa som klubben gjort sedan 2016, från att bedriva en anonym tillvaro i division 1 till att idag kunna betala rekordlöner till flera av Sveriges och Rysslands största stjärnor, har kantats av vad man kan kalla allt annat än fläckfri ekonomisk verksamhet. Vi länkar till ett antal läsvärda artiklar i ämnet under denna text för den som vill läsa mer.

Det är lätt att dra paralleller till AFC Eskilstuna och Östersunds FK inom fotbollen, men i detta fall handlar det dessutom om en av Hammarbys naturliga antagonister. Att en sådan förening nu alltså ska flytta in i en hall mitt i Bajenland, en hall som inte skulle existera utan Hammarbys arbete för den, är av uppenbara skäl något Bajen Fans aldrig kommer acceptera. Vi ser därför att kommande bandysäsong är den viktigaste på mycket länge, och att vårt stöd som Hammarbyare behövs mer än någonsin. Det handlar alltså inte bara om osäkerheten rådande pandemi medför, utan nu har vi en oinbjuden gäst som med hjälp av fula medel försöker hota vår plats som herre på täppan i Stockholmsbandyn.

Vi uppmanar därmed alla Bajare att stötta Hammarby Bandy under kommande säsong med alla medel ni kan avvara. Att köpa säsongskort, lösa medlemskap i Hammarby Bandy eller att bli 1000 ger 1000-medlem är tre sätt du kan stötta ekonomiskt, men det är även minst lika viktigt att vi visar vilka det är som äger södra Stockholm, året runt.

Söderort kommer alltid va’ vårt!

/Bajen Fans

 

Köp säsongskort här

Bli medlem i Hammarby IF Bandyförening här

Bli 1000 ger 1000-medlem här

 

Läs mer om AIK Bandy nedan:

Bandypuls: Bandypuls granskade AIK Bandy - här är alla delar

SVT Sport: Storsatsande AIK Bandy utreds av Skatteverket

Idrottens Affärer: AIK Bandy granskas och kritiseras

Idrottens Affärer: "Typiskt att stora klubbar klarar sig"

Idrottens Affärer: AIK Bandy det nya Boltic

Idrottens Affärer: Aktiebolag driver verksamheten

Idrottens Affärer: Dubbla stora satsningar i AIK

Affärsvärlden: Miljardböter för Gunvor efter mututredning

 

Tillbaka