Foto: Peter Jonsson

Polisens vägval kommer att döda svensk supporterkultur

Publicerad: 10 maj 2019

Bajen Fans har precis nåtts av beskedet att polisens allt mer oresonliga inställning till supportrar nu har nått oss grönvita på allvar. I tillståndet från Polismyndigheten till matchen mellan Hammarby-Sirius ikväll återfinns ett villkor som förbjuder de OH-flaggor som enligt Polisens bedömning är avsedda att användas i ”maskeringssyfte”. Det som tidigare drabbat GIF Sundsvalls supportrar i hemmapremiären mot Kalmar och sedermera AIK:s i sin senaste match mot AFC är nu en realitet även för oss.

Absurditeten i att det åläggs en arrangör, som har ett strikt ansvar för arrangemanget, att avgöra vad som är en OH som ska användas i ett tifo och en ”OH” som ska användas för maskering behöver knappast påtalas. Och oavsett avsett vad man tycker i pyroteknikfrågan så måste man kunna se det orimliga i att förbjuda något vi alla kan enas om är en enbart positiv del av supporterkulturen, vår tifoverksamhet, för att komma tillrätta med vad som är att betrakta som ett ringa brott med böter som normalpåföljd.

Mot bakgrund av allt detta kan inte Polisens systematiska agerande under fotbollssäsongen 2019 betraktas som annat än en attack mot svensk supporterkultur. Även om säsongen ännu är ung har vi redan sett hur detta tagit sig flertal uttryck i bl.a. bristande, eller obefintlig, dialog och samverkan, krav på potentiellt olaglig intimvisitering, ståplatsreduceringar, förbud mot overhead-tifon, orimliga arrangörskrav som inneburit att matcher spelas utan publik, förbud mot tygstycken större än 1 meter, 76 poliser (varav 6 ryttare) på en match som spelades utan publik och nu alltså senast – förbud mot OH-flaggor i ”maskeringssyfte”.

Svensk supporterkultur är fantastisk och innefattar bl.a. häpnadsväckande tifoarrangemang och öronbedövande sång. Den lockar dessutom långväga besökare och uppmärksammas globalt. Varje år läggs tiotusentals timmar ner ideellt runtom i landet på att planera, skissa, måla och utföra tifon. Dessa konstnärliga kreationer betraktas alltså numera som brottsverktyg av en allt mer verklighetsfrånvänd och repressiv myndighet som uppenbarligen glömt såväl vad dialog och samverkan innebär samt deras tidigare positiva inställning till dessa verktyg.

När en stor overhead-bild vecklas ut över kortsidan på Nya Söderstadion så vänds 25,000 par ögon åt det hållet; kamerablixtarna smattrar och barn vänder sig mot sina föräldrar med hänförda blickar. Den svenska fotbollskulturen är vad som gör svensk fotboll så unik. Om detta bör vi värna och utveckla, inte avveckla, om detta bör vi samverka, inte motverka.

Ändå så hotas nu vår kultur, som exemplifieras genom den sammanhållning, gemenskap och kreativitet som finns i supporterleden, av en myndighet som med alla till buds stående medel avser kväva allt detta som gör svensk fotboll unik. Att motarbeta och förstora för de eldsjälar som lägger ner all sin fritid, och mer därtill, på tifoverksamheten är en överreaktion som hotar att döda den svenska supporterkulturen. Förbud mot overhead-flaggor och annat tifomaterial eller krav på potentiellt olaglig intimvistering för att motverka bengaler är som att skjuta en mygga med en hagelbössa, och en orimlig prioritering av en redan hårt ansatt Polismyndighet, som i ärlighetens namn har mycket viktigare saker att prioritera men som hellre jämför bengaleldande med terrorism. 

I en tid där svensk fotboll, precis som SEF och andra aktörer så föredömligt har uttryckt saken, behöver dialog och samverkan väljer en svensk myndighet istället att agera med repressalier och förbud som omöjligen kommer få den verkan man avser. Tifoarrangemang, och där tillhörande OH-flaggor, är en konstnärlig kreation, ett uttryck för en kultur – och att förbjuda dem är omöjligen rätt väg att gå, och sätter dessutom Polismyndigheten på kollisionskurs med svensk supporterkultur.

Vi i Bajen Fans ser med stor oro på händelseutvecklingen och befarar att Polismyndighetens olika steg riskerar att helt förstöra den unika supporterkultur vi supportrar tillsammans har byggt upp under de senaste 40 åren. Vi har i dagsläget en god dialog med SEF, SFSU och andra aktörer. Vi skulle med öppna armar välkomna en sådan sansad och vuxen dialog med Polisen - istället för den nu inslagna vägen. 

Av: Styrelsen

Tillbaka