Övergrepp vid visitation

Publicerad: 20 oktober 2023

Under årets säsong har vi upplevt integritetskränkande visitering samt sexuella trakasserier i samband med visitation under fotbollsarrangemang på bortaplan. Vi har upprepade gånger nåtts av redogörelser från kvinnliga supportrar gällande sexuella trakasserier och övergrepp vid visitering. Bajen Fans ser extremt allvarligt på detta och att gränsen för vad som anses vara acceptabelt under en visitation har flyttats fram ytterligare.

Detta är en säkerhetsfråga och något som drabbar supportrar i vid bemärkelse. Bemötandet och behandlingen av kvinnliga supportrar var något vi påtalade i somras efter bortamötet mot FC Twente, då vi möttes av flertalet rapporter om att visiteringen av kvinnliga supportrar på De Grolsch Veste var att likställa med sexuella övergrepp. Under sommaren och hösten har detta återupprepats i samband med bortamatcher i Sverige och till följd av detta har Bajen Fans haft möten med säkerhetsansvariga inom Hammarby Fotboll och våra SLO:er. Som supporterförening vill vi arbeta tillsammans med klubben för alla Hammarbyares säkerhet. 

Vi vill uppmana alla supportrar att vara uppmärksamma i samband med visitation, och understryka att säkerhetspersonal från Hammarby Fotboll samt klubbens SLO:er alltid finns på plats vid insläppet till bortasektionerna. Om du som supporter skulle utsättas för övertramp i form av trakasserier eller sexuella övergrepp kan du vända dig till dessa för att få hjälp, exempelvis genom att sätta dig i kontakt med supporterpolisen om du önskar göra en anmälan. Ifall att det uppstår en situation där du upplever obehag av något slag kan du alltid kontakta SLO. Vi vill betona vikten av att göra en polisanmälan för att belysa dessa händelser. 

Var måna om varandra och våga filma kränkande visitationer. För att motverka denna utsatthet under visitation vill vi trycka på vikten av att både manliga och kvinnliga visitatörer bör finnas tillgängliga. Där framförallt möjligheten för kvinnliga supportrar att bli visiterade av en kvinna är betydelsefull och något vi anser att man bör kunna kräva. Bajen Fans vill slutligen mana alla supportrar att ta hand om varandra, och att vara lyhörda både vid insläpp och på läktaren. 

Tillbaka