När tombolan snurrat färdigt - Vår kommentar kring efterspelet till Göteborgsderbyt

Publicerad: 1 mars 2019

0-3! En till synes imponerande bortaseger, om det inte hade varit för det faktum att matchen avgjordes vid skrivbordet. I Bajenland har vi erfarenhet av just detta. 2006 spelade Bajen ett stekhett derby hemma mot Djurgården på ett fullsatt Söderstadion. I den 53:e minuten avbröts matchen på grund av oroligheter på arenan. Efterspelet är välkänt. Djurgården tilldelades segern med 0-3 medan Bajen gavs höga böter och Allsvenskans hittills enda poängavdrag. Ett förfarande där en match avgörs i fotbollens maktkorridorer bakom lyckta dörrar, istället för på planen, står i direkt kontrast med ett av idrottens viktigaste grundfundament - tävlingsmomentet. När tävlingsmomentet försvinner så försvinner en del av idrottens själ, nämligen att den bästa prestationen av en man, kvinna eller ett lag ska vara den avgörande faktorn bakom en vinst eller förlust.

Mikkel Jensen, Bajens dåvarande lagkapten, kommenterade efterspelet till derbyt 2006 så här:

Jag har svårt att se vad de åstadkommer med det här. Vi spelare är oskyldiga, men det är vi som berörs. Laget kan ju inte hindra personer från att springa in på planen eller skjuta raketer.

Sedan derbyt 2006 har vi återkommande sett hur episoder som denna behandlas av Svenska Fotbollsförbundet. För att nämna de mest omtalade: 2013 tilldömdes Mjällby en skrivbordsseger mot Djurgården efter att en djurgårdssupporter kastat in ett päron mot en spelare i motståndarlaget och 2016 tilldömdes Malmö segern borta mot Göteborg efter att någon i hemmapubliken kastat ett knallskott mot spjutkastaren, tillika dåvarande Malmöspelaren, Tobias Sana.

I måndags spelades återigen ett hett derby i svensk fotboll när Göteborgsantagonisterna IFK Göteborg och GAIS möttes för första gången på länge i tävlingssammanhang. Med 0-0 på resultattavlan var det många som var spända på att andra halvlek skulle blåsas igång. Det hann inte gå många sekunder av andra halvlek innan IFK-supportrarna började skjuta raketer mot innerplan vilket resulterade i att domaren och matchdelegaten beslutade att avbryta matchen. Först tillfälligt och sedan permanent med tanken att spelet skulle återupptas dagen efter.

På dagen för matchens tilltänkta återupptagande meddelar GAIS att de vägrar att genomföra matchen, matchen skjuts upp på obestämd tid och plötsligt flyttas matchens avgörande från fotbollsplan till förbundets byråkratiska malande maskineri. Ärendet hamnar på Tävlingskommitténs och senare på Disciplinnämndens bord och en rad frågor väcks. Ska IFK Göteborg tilldelas segern, som brukligt när motståndaren lämnar walkover? Ska GAIS tilldelas segern, likt Djurgården gjorde 2006? Ska 0-0-resultatet stå sig? Och slutligen den filosofiska frågan som ställdes av Tävlingskommitténs ordförande, Christer Gustafsson, i en intervju med fotbolldirekt.se: Kan man ens lämna walkover till en match som inte schemalagts?

Frågetecknen var många, men idag föll domen från förbundets tombola. 0-3! En bortaseger som i normala fall hade fått vilken fotbollssupporter som helst att sväva på små rosa moln i veckor. Nu är istället ingen nöjd och kvar finns bara en bitter eftersmak för såväl spelare och ledare som supportrar. Vi motsätter oss särskilt den rättsosäkerhet det innebär att en förening med sitt agerande, och förbundets tillåtelse, kan framtvinga ett resultat i sin favör. I och med det tagna beslutet har historien upprepat sig och idrotten har än en gång inte satts i första rummet. I det rummet satt istället fotbollens makthavare och gjorde alla till förlorare.

Denna typ av missriktad kollektiv bestraffning kommer vi som förening aldrig att ställa oss bakom och det spelar det ingen roll om det drabbar Hammarby eller andra klubbar. Bajen Fans bestämda ståndpunkt är att ALLA fotbollsmatcher ska avgöras på planen!

 

/Bajen Fans styrelse


PS. Bajen Fans vill slutligen understryka det självklara. Vi ställer inte oss på något sätt bakom inkastade föremål på planen och tar givetvis avstånd från ett sådant uppträdande på läktaren. DS.

Tillbaka