Magnussons jultal 2021

Publicerad: 24 december 2021

Söderbor, Nackavänner , Hammarbyare
Det är idag 92 år sedan Sveriges största fotbollspelare genom tiderna föddes Lennart Nacka Skoglund.

Under 50-talet blev många svenska fotbollspelare proffs i Italien. Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nisse Liedholm bildade GreNoLi, en trio som ledde Milan till framgångar men Gunnar Gren var ödmjuk när han fick frågan om vem som var bäste svensk i ligan:
"Fast vi tre var inte de största svenskarna i Italien, det var "Nacka" Skoglund. Folk älskade hans sätt att spela och hans sätt att leva. Och det var förstås innan han tittade för djupt i flaskan. Ingen blir någonsin större än Nacka. Tänk bara när vi i Milan föll mot Inter med 3–2 och nykomlingen Nacka gjorde 2 mål."[]
Gunnar Nordahl var inne på samma tanke, en gång hade han besök från Sverige och Gunnar och kompisen gick in på en bar för att ta ett glas. Efter en kvart var baren sprängfylld med folk och kompisen blev imponerad. ”Oj vad populär du är sa han. Jo det är kul sa Gunnar men hade det varit Nacka som satt här så hade hela torget utanför varit fullt också.
När Nacka kom hem 1964 från proffslivet i Italien var han på nedgång men fortfarande en magnifik fotbollspelare. Två gånger hjälpte han upp Hammarby i allsvenskan som på den tiden var ett lindansarlag. Sitt sista riktigt stora framträdande gjorde han 1966 i det allsvenska kvalet mot SAAB på Råsunda. Jag var själv där men har tyvärr inga minnen förutom att det var kallt och att farsan hela tiden snackade om Nacka. Över 25000 personer fick se Hammarby vinna med 5-0 efter två mål av Nackas arvtagare den blott 17-åriga Kenta Ohlsson. Kedjan bestod av Kenta, Nackas brorsa Ya Skoglund, Berndt Lif, Tom Turesson och Nacka själv. Det var en offensiv som heter duga och Nacka var förstås lysande. Säsongen efter låg Hammarby i allsvenskan men Nacka var mest skadad och efter halva säsongen gjorde han sin sista match för Hammarby. Via Kärrtorps BK och Länkarnas korplag fick sagan ett tragiskt slut,

Eller som journalisten på Kvällsposten Björn Fremer en gång så träffsäkert skrev
”Nacka levde på applåder, liksom komikern lever på skratten. Nacka hann göra väldigt många lyckliga. När skrattet dör, dör komikern. När jublet dog, dog Nacka."
Så var det kanske.
God jul och gott nytt år!

årets frivilliga bidrag för glöggen går till Hammarbys rugbydamer, totalsumman räknas ihop i mellandagarna och meddelas senare. 

Tillbaka