Magnus Hagström om Supportrarnas Magasin

Publicerad: 3 november 2020

Vi körde en kort liten intervju med Magnus Hagström om senaste numret av Supportrarnas Magasin. 

Hej Magnus! Vad kan man läsa om i detta nya nummer av Supportrarnas Magasin?
- På 68 sidor ryms ganska mycket, samtidigt som material tillåts bre ut sig. De bärande grejerna denna gång är det stora bildjobbet med Martin Nauclérs fotodokumentation av Hammarbykultur under tre decennier, ett hemma-hos-reportage med Aimar Sher och en ekonomigrillning av Hammarby Fotbolls vd Henrik Kindlund. Martin är verkligen en del av Bajen Fans historia. Under ganska lång tid hängde han med oss fans på hemma- och bortamatcher vilket utmynnade i två böcker; “Bajen Fans – Sveriges bästa klack” 1995 och “Bajen Fans 25 bast” 2006. De som var med kommer att känna igen sig och för andra är det en inblick i vår historia. Martin har inte varit särskilt aktiv med att publicera bilder i sociala medier så detta är en chans att se klassiska scener för första gången.

Har du någon personlig favoritdel som man inte får missa?
- Många egentligen... men ska jag välja ett inslag som jag vurmar extra för så säger jag vår litteraturavdelning. Det är givetvis lite pretto över det hela men jag gillar att vi tillåter oss vara lite högtravande. Vi har tidigare publicerat en novell bland annat som anspelar på Stig Claessons klassiska antidjurgårds-stycke (den kan läsas här). Denna gång har vi fått använda en text av “BajenAdam” som ursprungligen publicerats på twitter men som jag tycker växer ytterligare när den publiceras i magasinsform. Den handlar om längtan efter Bajen och inleds med “Vill bära två tunga flak till Gullmars en måndagsmorgon” och avslutas på samma plats med en ljummen Falcon i näven och insikten att Bajen är berättar-jagets saknade familj. Jag tycker detta är stor litteratur.

Vad skiljer dessa magasin från de matchprogram vi är så vana vid?
- Matchprogrammen är hårt mallade. Där finns en massa saker som måste vara med för att publikationen ska fungera som just matchprogram. Här är vi mycket friare, jag skulle beskriva Supportrarnas Magasin som en “kulturtidning om Hammarby” och nu när vi gjort några nummer så är har det blivit uppenbart att det är detta som jag alltid velat göra. Man kan tycka att ämnet är smalt – går det att hitta så mycket vinklar på ämnet Hammarby? Men det är faktiskt inga problem. Ett annat sätt att beskriva Supportrarnas Magasin är att vi är en “Offside för hammarbyare”. På samma sätt som fotbollstidskriften Offside tar vi brett grepp på vårt ämne och har höga ambitioner när det gäller skrivkonst och formgivning.

Kommer ni fortsätta med dessa magasin framöver?
- Vi hoppas som alla andra på en mer normal säsong 2021 och då är prio som tidigare att ge Sveriges bästa fotbollspublik det bästa matchprogrammet. Men jag är också rätt övertygad om att vi inte kommer släppa magasinsformen. Det har varit så roligt och stimulerande att jobba med tidningen att vi inte vill vara utan den. Vi känner också respons i Bajenland, väldigt många uppskattar magasinen, så på något sätt vill vi fortsätta.Info om hur man köper magasinet:
Supportrarnas Magasin säljs i den egna webbshoppen och på 69:ans Spel & Tobak på Götgatan 69. Priset är 99 kr både i tobaksaffärn och via webben. Länk till webbshopsköp: https://w62063.shop.textalk.se/

 

Tillbaka