Lär känna styrelsen: vice ordförande Marcus Beckford

Publicerad: 7 september 2022

Vi i Bajen Fans vill ge våra medlemmar chansen att lära känna oss i styrelsen. Idag är intervjuobjektet ingen annan än vice ordförande tillika souveniransvarig i Bajen Fans, nämligen Marcus Beckford.

Vem är Marcus och hur blev Marcus Bajare?

Jag är en snart 30 år gammal livsnjutare i mina bästa dagar. Har ju ingen klassisk “farsan är bajare”-story. Min farsa är från London och vet knappt vad Bajen är. Hur jag blev Bajare? Det är faktiskt så fånigt att min favoritfärg som knodd var grön. På den vägen är det.

Vad betyder Bajen för dig?

Bajen betyder ju allt och lite till. Vare sig jag vill eller inte.

Sysselsättning utanför Bajen?

Jobbar som grafisk designer på en reklambyrå. Kör mycket film och foto. Annars är det inte mycket som hamnar i kategorin utanför Bajen.

Berätta om din tid hittills i BF och hur länge du suttit i styrelsen.

Jag hoppade på det här tåget 2019, men innan dess har jag varit med i designutskottet till och från sedan 2014. Vad kan man säga om tiden so far? Det har hänt grejer. Har åkt på två riktigt feta bajsmackor sen jag tillträde. Först har vi brottats med farbror blå och villkorstrappor, och sen åkte vi på en jävla pandemi som grädde på moset. Men trots det har det varit en fantastisk resa. Jävlar vad man utvecklas som människa. Det är mycket slit men värt varenda timme. Jag tror jag har gått och blivit lite beroende av styrelsearbetet.

Vad innebär din roll som souveniransvarig?

Mitt övergripande ansvar är ju att vi som förening säljer merch. Ofta är det jag som står för design och idé, men vi har fler duktiga människor som hjälps åt. Utöver det sköter jag mycket logistik kring webshop, inköp, kundsupport, sälj och så vidare.

Vad anser du bör vara skillnaderna mellan de souvenirer Bajen Fans tar fram jämfört med exempelvis Hammarby Fotbolls merch?

BF ska ta fram sånt som Hammarby Fotboll inte kan. Klubben kan ju inte printa tishor med texter som Beat on the brat eller Avgå alla. Vi kan vara lite mer Äta, skita, spy! Sedan vill vi kunna ha lite mer tillgängliga priser. Vår ambition med souvenir är inte att tjäna pengar, utan att sprida Hammarbyismen. Souvenirer är ett av många sätt vi supportrar kan yttra vår kultur.

Design är uppenbarligen ett område du behärskar. Vilket Hammarbymatchställ tycker du är snyggast genom tiderna?

Känns fel att säga 1x2-tröjan eftersom jag inte ens var född på den tiden, men rent estetiskt är den svårslagen. Ska jag nämna någon från min livstid så tycker jag 2021 års tröja var rätt schysst, men snyggast är nog H-tröjan från 1998/99.

Hur engagerar man sig om man har idéer om souvenirer och vill hjälpa till BF i designarbetet?

Enklast är om man slänger iväg ett mail till marcus@bajenfans.se. Vi tar gärna emot tankar, idéer och åsikter. Det är inte säkert att alla skisser ser dagens ljus, men alla idéer hjälper oss framåt. Vi hade gärna haft ännu en person i teamet som har ett öga för design.

FAKTARUTA

Favoritspelare genom åren?

GurraLudde börjar nosa på toppen av den listan, men för mig är det nog ändå Birkir. Har en förkärlek för riviga ytterbackar. För visst räknas inte Kennedy eftersom han står över allt och alla...?

Favoritramsa?

Här vare livat...!

Bästa bortamatchen?

Tågresan till Sundsvall i år är svårslagen. Tvåa på listan får bli strandresan 2013 i Falkenberg. Sand, nakna gubbar och bärs!

Bästa Bajenminne?

Tråkigt svar kanske men när vi gick upp 2014 får nog bli mitt svar.

Längst upp på din shit list?

dif

Tillbaka