Lär känna styrelsen: Tommy Wahlund

Publicerad: 6 januari 2023

Vem är Tommy och hur blev Tommy Bajare?

Det var min pappa som visade mig rätt genom sin uppväxt på Bjurholmsplan, han tog mig in i gemenskapen med hans liv och berättelser om gängen på Söder på 60- och 70-talet, alla åren med Stehe Rovers exempelvis... allt har varit så fullt av värme.

Vad betyder Bajen för dig?

Jag tror att väldigt få har en så stark emotionell koppling till sitt lag som vi Hammarbyare. Det tror jag beror på att vi är en klubb som alltid rört sig hejvilt mellan euforisk glädje och total jävla katastrof.

Sysselsättning utanför Bajen?

Egenföretagare i IT-branschen.

Berätta om din tid hittills i BF och hur länge du suttit i styrelsen.

Blev invärvad i styrelsen 2021 efter att jag deltagit i en arbetsgrupp mot villkorstrappan. Man tyckte väl att jag var smart eller handlingskraftig, och jag gör idag mitt bästa för att upprätthålla den imagen. Flera i styrelsen tror fortfarande på detta...

Vad är ditt huvudsakliga arbetsområde inom styrelsen?

Jag plockar mycket av mailen, och har en daglig kontakt med medlemmarna samt andra som hör av sig. Utöver det har jag också engagerat mig i lite allt möjligt, exempelvis strategifrågor, polisfrågorna, leverantörskontakter, någon debattartikel och presskontakt. Jag försöker ha överblick över det som är viktigt för att få föreningen att snurra.

Varför borde man engagera sig i Bajen Fans?

För att fortsätta hålla hög klass på vår enormt fina supporterkultur. Man behöver inte ha nån speciell supertalang, det viktigaste är att vi kommer från lite olika bakgrunder så att vi fortsätter vara fräscha och fatta sakers olika nyanser.

Vad tycker du är den viktigaste striden för BF att ta just nu?

Striden mot VAR! VAR fortsätter trenden med att ta ännu fler känslor ur sporten i jakt på kontroll och perfektion. Domsluten blir ju ändå inte perfekta och det visade sig i VM att det bråkas lika mycket om dem som tidigare, men kostnaden med långa avbrott och granskningar är kvar. Vad blir lösningen på detta? Ännu mer VAR? Att försöka uppnå millimeterperfektion i fotbollen på detta sätt är ett race mot botten.

VAR kommer också göra något med oss supportrar. När vi vänjer oss vid att målglädjen alltid kan ryckas ifrån oss i efterhand och plötsligt omvandlas i besvikelse så kommer vi på längre sikt sluta investera lika mycket känslor.

Visst att domare dömer fel, men över tid jämnar det väl ut sig någorlunda. Och även om vi får skitdomslut emot oss ibland så vad fan, låt det vara så då, världen behöver slappna av. Det är trots allt en del av sporten och kulturen, och man kan snacka skit om domaren på puben sen. Då har vi i alla fall fått brinna lite. Jag hoppas nån fattar vad jag menar.

Var hittar man dig oftast på matcherna?

Brukar stå och i nedre kurvan eller ibland i nedre klacken.

FAKTARUTA

Favoritspelare genom åren?

Lennart Skoglund. Det var långt före min tid, men hela historien om Nacka är så mycket Bajen, med berättelsen om uppgång och fall från den lekfulla och publikfriande fotbollen till de mörka vandringarna till Kronblads under de sista åren. Min Nackastory är att pappa som liten grabb var uppe hos Nacka på Katarina Bangata och ringde på för att få en autograf, blev insläppt av mamma Linnéa och fick saft och bullar i köket tills Nacka kom hem från fotbollsträningen och skrev en autograf på en bild i Rekordmagasinet. Jag önskar att världen fortfarande var såhär, lite mindre maxad.

Favoritramsa?

Vi é berömda bajenfans från söödermalm...

Bästa bortamatchen?

Five-a-sideturneringen i Globen 1994. Ett av mina första riktigt starka Bajenminnen ihop med farsan.

Bästa Bajenminne?

Cupfinalen 2010, mot Helsingborg, Sarajevomatchen. Det var ett episkt drag, knökfullt, alla stod upp, allt var uppskruvat till max i 90 min i streck.

Längst upp på din shit list?

De svenska mediehus som å den europeiska oligarkins vägnar driver ifrågasättande opinion kring 51%-regeln och med jämna mellanrum försöker föra denna icke-fråga upp på agendan.

Tillbaka