Lär känna styrelsen: Mikael Bjuremalm

Publicerad: 4 januari 2024

Vem är Mikael och hur blev Mikael bajare? 

Född 1996, uppvuxen på Söder samt en period i Nairobi. Även om mamma är bajare blev jag inte indoktrinerad på riktigt förrän på dagis. Gick på min första match 2002 men när jag stod i klacken för första gången 2010 blev jag frälst på riktigt. Sedan dess har jag inte missat många matcher.

Vad betyder Bajen för dig?

Livslång kärlek, med de toppar och dalar som hör till.

Sysselsättning utanför Bajen?

Samhällsvägledare.

Berätta om din tid hittills i BF och hur länge du suttit i styrelsen.

Har suttit i styrelsen i snart två år. Det är väldigt kul att engagera sig eftersom man får hjälpa till med så många olika sorters frågor. Under min tid har vi styrt upp flaggmålardagar, fester, Nackafirandet, representerat våra medlemmar i möten med klubben, för att inte tala om de otaliga bussar vi skickat till bortamatcherna där jag fått bussvärda. Man får chansen att bidra till Hammarbyismen och samtidigt lära sig och utvecklas som person.

Vad fick dig att vilja engagera dig i BF och vad är ditt huvudsakliga arbetsområde inom styrelsen?

Jag blev tillfrågad av valberedningen och kände mig hedrad, så jag tackade ja på studs. I dagsläget är jag ansvarig för vårt biståndsprojekt Bajen Fans Colombia och agerar som en länk mellan styrelsen och organisationen på plats i Colombia, som leds av vår tidigare ledamot Colin Nairn. Utöver detta sköter jag en hel del av BF:s kommunikation i sociala medier.

Innan du blev en del av styrelsen var du med och grundade fanzinet Myten som du numera är redaktör för. Hur väcktes tanken om Myten?

Det får man egentligen fråga Viktor Asp som grundade fanzinet, jag var med på ett hörn under första numret men har tagit mer och mer ansvar sedan dess. Nu har jag varit ensam redaktör i drygt ett år, och då som nu är tanken att hedra 90-talets fanzinekultur genom att producera grönvit journalistik som ska vara initierad och välgjord utan att vara för slätstruken eller välputsad.

I fanzinets tredje nummer redogjorde du för läsarna om tjugo stormiga år med AEG. Vad fick dig att vilja skriva om det? 

Frågan om att vi inte äger hela vår klubb har alltid engagerat mig. Även om jag förstår anledningarna till att vi tvingades sälja för drygt tjugo år sedan tycker jag principiellt att det är viktigt att Hammarby är 100% medlemsägda, och jag har tidigare skrivit en motion på temat. Anledningen till att jag ville skriva om det var för att jag var nyfiken på att se hur AEG hade skött sig som minoritetsägare, och det visade sig att de faktiskt styrt och ställt lite mer än man faktiskt kan ana. Artikeln går att läsa här för den intresserade.

Vad tycker du är den viktigaste frågan för BF just nu?

I det stora perspektivet tycker jag att BF:s viktigaste roll är att förvalta det Hammarbyitiska kulturarvet, att hjälpa till att organisera vår spretiga supporterkultur utan att ta död på det kaotiska och spontana, samt att fånga upp individers engagemang och erbjuda en möjlighet att göra skillnad för Bajen. Den viktigaste generella frågan är kampen mot den moderna fotbollen, vare sig det gäller att kämpa mot införandet av VAR, för att behålla 51%-regeln, eller att kämpa mot kommersialiseringen av fotbollen i stort.

Var hittar man dig oftast på matcherna?

Norra övre.

Vad har hänt med din högtalare som brukade släpas med på BF-resorna innan pandemin?

Den förgyllde många resor men just nu är den, för att tala fotbollsspråk, inte i matchform. Den gjorde comeback mot Helsingborg borta för ett drygt år sedan, men nu är den permanent förpassad till en plats i förrådet. Någon dag kanske den kan få en plats i ett framtida BF-arkiv.

FAKTARUTA

Favoritspelare genom åren?

Totalt sett är det givetvis Kennedy. Ser man till de senaste åren är det Bojanic. Richard Kingson är en annan (mer otippad) favorit.

Favoritramsa?

Jag är generellt sett svag för ramsor som enbart körs i bortabussarna. Bland läktarramsorna är det “Ingen stoppar vårat gäng, och så tar vi tre poäng”. 

Favorittifo?

Magic City Södermalm är en personlig favorit. På nya arenan är det roddbåtstifot från premiären 2022.

Bästa bortamatchen?

Tågresan till Sundsvall 2022 var oförglömlig. UEFA Youth League i Amsterdam 2017 var också kul, om jag ska bolla upp en outsider.

Bästa Bajenminne?

Sommaren 2021 var helt otrolig. Först cupguldet, min bästa enskilda upplevelse med Bajen (eftersom jag var lite för ung för att ha uppskattat 2001 ordentligt), och sedan tre bortamatcher i Europa där jag var på plats i Maribor, Belgrad, och Basel. Det blir svårt att toppa.

Längst upp på din shit list?

Fortfarande staden Enschede i allmänhet och FC Twente i synnerhet.

Tillbaka