Intervju med Valentina Morales från Bajen Fans Colombia

Publicerad: 8 februari 2022

Colins tankar om spelaren:
Det är svårt att hitta en person som älskar fotboll så mycket som den här 16-åringen. Det är enkelt att se hennes kärlek till sporten, inte bara för att hon nästan alltid är en av de bästa på planen, utan även genom känslor och uttryck. Valentina är en mittback med utomordentlig teknik och en enorm passningsskicklighet.

Fullständigt namn: Valentina Morales Toro
Ålder: 16 år

Familj och boende: Valentina bor nere i den större staden Tuluá tillsammans med hennes två bröder och sin mamma. Hon har även en syster som bor i Spanien, Madrid för arbete sedan fem år tillbaka.

Familjen bodde tidigare här uppe i berget, i La Marina, men har flyttat ner till staden då de båda bröderna arbetar där. Detta har självklart påverkat Valentina, som tyvärr inte kan komma till lika många träningar längre. Det krävs transport upp i berget för att delta och eftersom att Valentina endast är 16 år har hon ännu inte något körkort. Trots detta har hon ofta hög närvaro på träningarna tack vare hennes starka vilja och hennes väldigt hjälpsamma och stöttande mamma som skjutsar henne upp och ner för berget.

 

Trots att du inte längre bor i La Marina går du fortfarande i skolan där, hur fungerar det?
Mamma skjutsar mig på motorcykeln på morgonen och vanligtvis stannar jag sedan kvar i La Marina under hela dagen för att kunna vara med på fotbollsträningen klockan 15:30. Sedan hämtar mamma mig igen på kvällen.

Hur länge har du spelat i Bajen Fans Colombia?
Jag har varit här i klubben sedan starten för över fyra år sedan, och innan dess lirade jag med pojkarna i La Marina. Det var kul men jag är väldigt glad att Sebastian (Bojassen) kom hit med Bajen Fans och lät oss tjejer träna fotboll på riktigt.

Ja, vad har egentligen klubben Bajen Fans Colombia betytt för dig?
Väldigt mycket, jag älskar fotboll och som jag nämnde kunde jag tidigare bara spela med pojkarna, det fanns ingenting för oss tjejer. Nu får jag spela matcher på riktigt, utvecklas och ha en tränare som ser mig och hjälper mig. Det har betytt jättemycket för mig.

Kanske lite nya kompisar också?
Nej egentligen inte, La Marina är så pass litet att jag kände alla tjejerna sedan tidigare. Men det är klart, nu umgås vi ju på ett annat sätt och har kommit varandra närmre.

Vem är din största förebild?
Alex Morgan, den amerikanska fotbollsspelaren.

Har du några intressen utöver fotbollen?
Vad menar du?

Du kanske tycker om att måla, dansa, äta?
Jaha… Ja alltså om jag måste nämna någonting utöver fotbollen så spelar jag väl lite playstation ibland. Det är kul att köra motorcykel uppe i bergen också. Där inga poliser finns för att kolla körkort haha.

Har du några drömmar, som att resa runt jorden kanske?
Nej inte direkt, jag vill bara spela fotboll! Allra helst vill jag spela fotboll i Europa.

Ja, och du ska ju faktiskt resa till Europa snart eller hur?
Ja! I slutet av januari åker jag och mamma till Madrid och hälsar på min syster, vi kommer att vara där i Spanien i tre månader och i mars kommer vi även till Stockholm och besöker er! Det ska bli så häftigt att få träffa alla som arbetar med Bajen Fans och förstå vad Bajen Fans innebär på riktigt. Det kan vara lite svårt för oss här i Colombia att förstå exakt vad Bajen Fans är för någonting.

Har du något pass?
Ja, jag har precis fixat det. Det var en ganska lång process för att lösa ett pass till mig då man egentligen behöver båda föräldrarnas underskrift och jag bara har en mamma. Vi vet inte var min pappa är. Men nu är allt löst! 

Visst skulle du träna lite i Stockholm också?
Ja precis! Jag kommer antagligen ha lite provträningar med olika klubbar från Stockholmsområdet. Det ska bli superspännande!

Hur ser ditt liv ut om 10 år?
Jag är såklart fotbollsproffs. Vilket land jag är i spelar mig egentligen ingen roll, men det skulle vara ballt att någon gång spela för Hammarby.

Jag skulle vilja påstå att Bajen Fans Colombia är coolare.
Hahaha kanske det.

 

Text och bild av Colin Nairn

Hemma hos Valentina

Hemma hos Valentina

Valentinas boende

Valentinas boende

Gatan till Valentinas boende

Gatan till Valentinas boende

Valentina med fokus inför match

Valentina med fokus inför match

Av: Colin Nairn

Tillbaka