HÄLSNINGAR FRÅN COLOMBIA - Vecka 50, 2022

Publicerad: 12 december 2022

Colombias mest älskade högtid, julen, är äntligen här och 2022 börjar nå sitt slut.

Oj vilket år vi haft. Jag tog över rollen som projektledare efter årsskiftet 2021-2022 och i mars åkte jag tillbaka till Stockholm där jag sparade ihop pengar för att kunna starta igång nästa session i bergsbyn La Marina.

Under min tid i Stockholm kom Valentina Morales, 16 år från La Marina, på besök för att träna med Hammarbys F17-lag. En enorm upplevelse för en flicka som tidigare aldrig varit utanför regionen Valle Del Cauca i Colombia.

Valentina fick ett träningskit av Hammarby Fotboll, en hyllning av publiken under damernas hemmapremiär och tränade en vecka med F17. Träningarna gick väldigt bra trots den stora omställningen med klimat, tempo och inte minst språk.

Tränarna uttryckte hur imponerade de var över både bollkontroll, fotbollskunnande och mentala styrka.

Stor eloge och ett gigantiskt tack till Hammarby Fotboll och F17 för hur de tog emot och välkomnade Valentina med öppna armar. De fick henne att direkt känna sig som en del av laget. Hammarby Fotboll - Folkets lag.

I La Marina fortsatte förberedelserna, teamet i Colombia började ha möten med skolan och hemifrån Sverige hade jag virtuella möten och workshops, som sedan övergick till intervjuer av nya tränare samt psykologer.Under juli månad blixtrade det till. Jag bokade min resa tillbaka till Colombia, vi anställde en koordinator, två stycken psykologer och en ny fotbollstränare. Tiden flög iväg och i augusti startade vi äntligen igång Bajen Fans Colombia 2.0 och fotbollsprojektet i La Marina tar nya stapplande steg.

De stora förändringarna som utfördes var att starta ett nära samarbete med skolan, där både jag och psykologerna är inne och pratar med skolans rektor, lärare och koordinatorer.

Vi har nu tre stycken mix-lag (både tjejer och killar) och därmed nått maxtaket på 80 aktiva spelare i projektet. Vi har därefter över 20 stycken väntade spelare, som är inskrivna och väntar på att få ta över en plats i laget.

Vi har totalt 8 träningar per vecka, en hel dag per vecka utnämnd för workshops och utbildningar i bl.a. sexualkunskap, empati och samarbete.

Inte nog med det så gör vi nästan dagligen besök i hem och hos familjerna för att även samtala med syskon och föräldrar. Det är alltså inte bara 80 spelare vi arbetar med, utan även med dessa spelarnas familjer. Därav maxtaket på 80 stycken.

Tack vare anställningen av de två psykologerna har vi upptäckt en stor mängd problematik som vi inte visste om förut och det psykosociala arbetet är av absolut största vikt.

Det är även fortsatt hög närvaro av både väpnade grupperingar samt militär vilket gör området utsatt och oroligt och uppväxten för våra unga otrygg och osäker. Inte heller är hemmen alltid en trygg plats för våra unga vilket gör att de trots osäkerheten ofta befinner sig på gatorna under större delen av dygnet. Därför har jag flyttat våra träningstider till eftermiddagarna efter skoltid, så att de i stället för att vara på gatan befinner sig med oss på fotbollsplanen.

Ett internationellt samarbete har startats under hösten med den kanadensiska stiftelsen Cuso International för att höja kunskap och glädje inom läsning.

Projektet har under året fått stor uppskattning av både föräldrar och skola, där man ser en tydlig röd tråd i betyg, uppförande och inställning med Bajen Fans Colombias uppstart. Endast en av våra 80 aktiva spelare behövde gå om årskursen, vilket är en positiv utveckling då flera av våra spelare var noterade som risk att behöva gå om innan de anslöt sig till projektet. Nästa år vill vi inte se att en enda av våra spelare behöver gå om.

Vi har nyligen spelat (och vunnit!!) vår första fotbollsmatch, en match med höga toppar och djupa dalar, minst sagt.

Bajen Fans Colombias stora prioritering efter jul och nyår blir att börja spela tävlingar i form av turneringar och cuper och det ska bli jätteroligt att följa den utvecklingen.

Tack för att ni läst mina ord och god jul! Hälsa Nacka från mig på julafton.

Varma, soliga, Colombianska hälsningar!

 

/Colin Nairn

Bajen Fans Colombia.

 

Tillbaka