Hälsningar från Colombia v. 32

Publicerad: 6 augusti 2020

Hej allihopa,

Hoppas att alla mår och njuter av sommaren. Här borta har det inte förändrats så mycket när det kommer till landets obligatoriska karantän. Men vi börjar se ett ljus i denna långa tunnel. Den 1 september släpps de strikta restriktionerna och vi hoppas att kunna komma igång igen då.

Under tiden har vi kört virtuella träningar, haft pep-talks av professionella fotbollsspelare samt besökt barn som bor långt borta och saknar internetuppkoppling och genomför personliga träningar med dem. Vi har så gott det går sett till att alla barn och deras familjemedlemmar är sysselsatta under veckorna med övningar som vi skickar till dem.

Då landet befinner sig i karantän ser läget på landsbygden annorlunda ut. Det har inte rapporterats om något coronafall och restriktionerna är lite lättare än i storstäderna. Men stora folksamlingar är förbjudna, vilket innebär att fotbollen får vänta tills slutet på denna månad.

Alla vill sätta igång och det kliar verkligen i allas ben. Föräldrarna hör av sig till oss och frågar om vi kan sätta igång ändå. Vi har sagt strikt nej till det. Vi måste visa att vi följer lagen till punkt och pricka, för även om vi vill måste vi föregå med gott exempel. Vår trovärdighet är vårt främsta verktyg för att kunna skapa förändring. Om vi börjar att tumma på saker riskerar vi att förlora allt vi har byggt upp. Vi är ansedda att vara seriösa och vår seriositet är något vi verkligen förvaltar.

När det kommer till den administrativa biten har vi verkligen avancerat. Vi har sett till att alla barnens föräldrar och förmyndare som deltar i BFC har skrivit under nya tillåtelsekontrakt (vilket inte varit det enklaste). Då vi kommer att försäkra alla barn behöver vi nya och aktualiserade tillstånd från deras föräldrar.

På våra veckomöten går vi igenom veckorapporten från den gångna veckan där vi räknar hur många som deltog i träningarna och vilka kommande aktiviteter som kommer att genomföras. Allting laddas upp i vår Google Drive för att kunna redovisa till er.

Bild från när vi besökte Laura som har flyttat en timme med motorcykel upp för berget.

Under karantänen har två av våra flickor blivit gravida (den ena 16 år, den andra 17), och vi erbjudit dem allt stöd som de har behövt. Vi kommer fortsätta att hjälpa dem under denna process, men ännu viktigare är att inte döma dem. Den enes pojkvän tillhör också våra ungdomar i BFC. Att flickorna ska bli gravida i väldigt ung ålder har alltid varit en av våra farhågor. I hela Colombia har det blivit en massexplosion av graviditeter på grund av karantänen.

Vi har haft ett möte med en psykolog som är specialiserad inom kvinnofrågor och kommer att genomföra olika seminarier med våra flickor. Det handlar inte om att säga ”Gör inte så” utan ”Vad kan hända om x händer?” ”Hur kan ditt liv se ut om x händer?”  Få dem att tänka långsiktigt och på sig själva.

Vårt arbete har tagit ett steg ut från fotbollsplanen och in i barnens hem. Detta har alltid varit vårt mål - att befinna oss på fotbollsplanen, och sedan kunna skapa en positiv förändring hela vägen in i barnens hem. Vi bidrar till en verklig förändring, och allting startade med en boll, några koner, Bajentröjor och ert ovärderliga stöd.

En rolig nyhet är att en av våra flickor, Tatiana, kommer ta sin sjuksköterskeexamen! Hon blir alltså vår första idrottare som har gått från fotbollsplanen, vidare till skolbänken, för att nu kunna titulera sig legitimerad sjuksköterska. En stor förebild för alla barn och ungdomar i La Marina.

Vi älskar det vi gör och vi växer oss starkare. Denna pandemi har sett till att våra rötter har blivit starkare och längre. Inget är omöjligt och inget kommer att stoppa oss från att sprida glädje till alla dessa barn och ungdomar.

Forza Bajen och Bajen Fans Colombia!!

/Sebastian Bojassén

Tillbaka