HÄLSNINGAR FRÅN COLOMBIA V. 20 2021

Publicerad: 21 maj 2021

Hälsingar från Colombia,

Äntligen har våren kommit till Sverige och vi hoppas att ni alla njuter till max.

Här borta i Colombia ser situationen lite annorlunda ut. Jag vet inte vad som har visats på nyheterna eller i sociala medier hemma i Sveriges men situationen här borta är inte särskilt bra. Speciellt i Valle del Cauca där vi befinner oss.

Den 28 april startade stora protester (fortsätter än idag) i hela landet mot en reform (med mera)  som regeringen ville få igenom, en reform som skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet underklass och medelklass. Med andra ord de som redan har det tufft ställt och de som verkligen kämpar med att hålla sig i liv. 

Reformen drogs tillbaka efter många dagar intensiva protester som har resulterats i död, blockader, brist på mat, brist på bensin och stor materiell förödelse. Valle del Cauca har varit mest drabbat av våldsamheter och även i bergsbyn La Marina där Bajen Fans Colombia håller till har de haft problem.

Idag har protesterna lugnat ned sig lite i jämförelse med de första dagarna men blockaderna försätter och tillgång till mat och bensin är begränsad.

Jag befinner mig mitt i smeten och har varit med om saker som jag aldrig trodde jag skulle vara med om. Under de 4 åren som jag har bott i Colombia har jag sett, varit med om saker och  besökt platser som anses vara väldigt utsatta. Men det har varit självmant. Här är situationen ur kontroll. Men man lär sig alltid utav varje situation och man måste reflektera över allt som händer runt omkring en för att ta sig framåt och vara konstruktiv i sitt agerande.

Våra barn och ungdomar känner nervositet över det som händer. Att komma ut ur månaders av karantän och kunna komma tillbaka till en ”normalitet” för att sedan kastas in i detta är inte lätt för någon. 

Tyvärr vet ingen hur detta kommer sluta. Men alla är medvetna att de måste stå upp för sina rättigheter för att kunna få en ljusare framtid. Vi har som alltid funnits där för dem så att de har kunnat ventilera sina känslor och kunnat ställa sina frågor.

Vi valde att ställa in träningarna i två veckor men har nu har vi äntligen återupptagit dem med flickorna som är från La Marina (vi har flickor från hela bergsområdet). Vi har sonderat läget i berget och har fått ett ok att kunna dra igång successivt. Under tiden träningarna var inställda fick jag mängder av meddelanden och samtal. Meddelanden som: ”när drar vi igång”, ”jag vill spela fotboll”, ”det är typ lugnt nu, kan vi dra igång?”. Detta gjorde det lite jobbigt att hålla träningarna inställda. Men nu är vi äntligen igång igen!

Trots detta fortsätter BFC att göra framsteg. Idrotten är vårt verktyg men skolan är vår högsta prioritering. Att kunna skapa morgondagens ledare och förebilder för alla barn och ungdomar är det vi strävar efter.

Trots de omständigheter som råder vill vi dela med mig av lite roliga nyheter från de senaste två månaderna.

- En av våra stipendiater tar sin sjuksköterskeexamen i juni. Hon är vår tredje flicka som nu är en utbildad sjuksköterska. En till förebild för alla våra barn och ungdomar! STORT GRATTIS LAURA!

- Företaget Nestle har en exklusiv ledarskap utbildning som erbjuds till ett fåtal varje år och två av våra flickor har fått chansen till denna utbildning! En fantastisk möjlighet för de två.

- Våra seniorer vann den stora distriktsturneringen och våra junior kom två i sin kategori. Vi är oerhört stolta över våra flickor! Ett starkt bevis över att vi har lyckats med våra idrottsliga målsättningar.

- Bancolombia (Colombias största bank) vill ge våra flickor chansen att studera på universitetet och vill helsponsra deras utbildning. Detta är en enorm chans för flickorna att kunna förverkliga sina drömmar!

Jag är oerhört stolt över allt vad vi har lyckats åstadkomma trots pandemi, karantän, massprotester och social utsatthet så står vi kvar, kanske starkare än någonsin.

Vi ger aldrig upp och vi finns för de som behöver mest hjälp att ta sig fram i livet.

Tack för att ni alltid stöttar oss.

Forza Bajen och Bajen Fans Colombia

 

Mvh 

Sebastian ”Bojan” BojassenTillbaka