Hälsningar från Colombia, feb 2023

Publicerad: 17 februari 2023

I mitten av januari drog vi igång med träningar och workshops igen. Efter den långa julledigheten handlade uppstarten mycket om att komma tillbaka till rutiner, hitta disciplin och struktur igen. Det har varit många möten mella oss i arbetsteamet och även med barnen, familjerna och skolorna.

Vi har spelat säsongens första vänskapsmatch och är i skrivande stund i full planering för att spela turneringar. Just nu är det träningar varje vardag och varje träningsgrupp tränar tre gånger i veckan. Utöver fotbollsträningarna håller våra psykologer och socialarbetare workshops en gång i veckan. Den senaste tiden har de varit fokus på känsloreglering och gruppdynamik - ämnen som är nyttiga för spelarna att ha med sig både på plan och utanför.

Utöver den vanliga verksamheten har vi besök av två volontärer, Ellen och Ilse. Två stockholmstjejer som hjälper till med det mesta. De agerar träningsasistenter, håller i lekar för förskoleklasserna och håller i engelskaklasser två gånger i veckan. Just nu är det nationell skolstrejk och alla skolor är stängda, då har Ellen och Ilse hållit i aktiviteter och spelat småmatcher för att barnen ska hålla sig sysselsatta och inte hänga på gatan.

Det har även startat en ny klubb i byn och några av spelarna har flyttat över dit. Det påverkar processen vi bedriver utanför fotbollen en aning, eftersom spelarna hos oss påbörjat ett psykosocialt arbete som de nu inte kommer fortsätta med. Vi i arbetsteamet tar lärdom från det och arbetar nu för att förhålla och anpassa oss vid den nya situationen. Konkurrensen i sig är välkommen och ur ett sportsligt perspektiv är det bara nyttigt. På sikt kan även konkurrensen vara nyttig psykologisk då den stärker vår vi-känsla.

Utöver volontärerna har vi även en student på plats. Astrid har varit hos oss i snart en månad och samlar in data till sitt examensarbete i statsvetenskap. Studien handlar om hur man kan använda fotbollen som ett verktyg för att främja demokratiska värden.

Avslutningsvis tänkte vi dela med oss av tankar som Astrid sammanfattar sin vistelse hittills;

Astrid har ordet!

När jag kom hit var Hammarby topp 2 på mitt hatlagslista. Jag åkte till La Marina med ett syfte. Att på ett vetenskapligt förhållningssätt genomföra en fältstudie med syfte att mäta effekter på social och politisk tillit på ett ideellt och socialt projekt.

När jag kom hit mötte jag en eldsjäl, Colin. Det går nog inte att säga att Colin är en eldsjäl separerat från Bajen Fans Colombia för gränsen mellan projektet och personen är hårfin. Colin ÄR platsen och projektet, han är alla barns glada rop. Han är allas klocka, vallhund och trygga punkt. Han är en mentor, auktoritet och ett transportmedel.

Utifrån kan det se ut som att Bajen Fans Colombia för barnen, ungdomarna och familjerna är några aktiviteter i veckan men jag kan garantera att Bajen Fans Colombia är mer. Det är en grundkurs i livet. En kurs och kunskap i respekt, samspel, kommunikation, hälsa och engagemang. Det är en utbildning i världens bästa sport men jag kan inte längre skilja på vart sporten börjar och slutar, för här är den konstant och hela tiden.

För mig har fotboll ständigt varit närvarande och jag vet hur mycket mer fotboll är än att springa nittio minuter på en gräsplan. Och nu, tack vare Er har jag återigen fått se hur kraftfull, viktig och magisk kraften kring sporten vi alla älskar är.

Så tack till Er bajare som gjort det möjligt för mig (som är den absolut minst viktiga i det här) att vara med om det här. Och jag kan lova att barnens tack är ännu större.

Jag kommer aldrig tycka om Hammarby, men jag är ödmjuk och glatt överraskad över det engagemang ni Bajare visat sig ha. Hammarby ligger inte längre på plats två på hatlagslistan utan har nog åtminstone placerat sig en eller två platser ner, kanske till och med mer än så.

Jag hoppas att projektet fortsätter och att andra tar efter, för det här är sånt som gör världen till en finare, tryggare och bättre plats. För alla.

 ––––

Stötta BFC
Projektet Bajen Fans Colombia lever
tack vare er Bajare och barnen är evigt tacksamma för att ni gör detta för dem.
För att projektet ska ha en chans att överleva måste det komma in mer pengar.Har du den ekonomiska möjligheten.
Swisha gärna en slant till oss på 123 615 65 82.


Vill du eller någon du känner bli en ekonomisk partner eller månadsgivare till Bajen Fans Colombia? Kontakta Colin Nairn här:

Whatsapp: +46763111104
Instagram: @bajenfanscolombia

Tillbaka