Angående haveriet i Enschede

Publicerad: 29 juli 2023

I torsdags spelade Hammarby sin första bortamatch i Europa utan publikrestriktioner på femton år. Det har nog inte undgått någon vid det här laget att arrangemanget kring matchen var katastrofalt. Vi från Bajen Fans vill understryka hur besvikna vi är med bemötandet både från FC Twente samt de holländska myndigheterna. 

Från första början hade vi som ambition att hjälpa holländarna med att styra upp så mycket som möjligt inför matchen för att säkerställa en så bra upplevelse som möjligt för våra supportrar, men även för lokalbefolkningen. Vi värnar om engagemanget hos er som rest ner på kontinenten för att stötta Bajen på bortaplan. 

Våra önskemål om att föra dialog med Twente bemöttes dessvärre inte, och kommunikationen från klubben men framför allt från den holländska polisen var under all kritik. Borgmästaren Roelof Bleker satte tonen direkt när han gick ut och sa att vi inte är en "trevlig klubb", vilket han senare följde upp med att bannlysa oss från staden. 

Bajen Fans har alltid som ambition att agera som en samordnande kraft för alla grönvita supportrar på bortaplan. Vi bad därför tidigt om en plats att kunna samlas på inför matchen. För oss var en samlingsplats viktig och av högsta prioritet med tanke på att alla tillresta supportrar inte skulle ha möjligheten att se fajten från läktarplats. Att då mötas av noll samarbetsvilja från de holländska myndigheterna gjorde det väldigt svårt för oss att organisera denna resa. 

Borgmästaren och polisens välkomnande i form av förbud och hot om avstängningar är ett angrepp mot vår supporterkultur. Fotbollen är ingenting utan supportrar och vi vill därför passa på att tacka alla er vrak som tog er ner och sjöng för Hammarby trots dessa omständigheter. Vi lyckades sjunga ut hemmapubliken efter noter och samtliga bajare kan vara stolta över en dominant läktarinsats. 

Vidare vill vi rikta kritik mot klubben FC Twente. Till att börja med så har vi nåtts av flera rapporter att visiteringen av kvinnliga supportrar varit att likställa med sexuella övergrepp. Vi värnar om alla Hammarbyares säkerhet och vi ser väldigt allvarligt på detta. Denna typ av kränkande och förnedrande beteende är naturligtvis oacceptabelt och vi har fört vidare detta till Twente via våra SLO:er. 

Slutligen vill vi även rikta en rejäl känga gentemot Twentes klubbchef som i nuläget verkar ta noll ansvar för den undermåliga säkerheten på arenan. Bortaklacken, våra sponsorer, samt spelartruppen har alla fått skulden för de scener som ägde rum på huvudläktaren efter matchen. 

Våra tankar går till de bajare på sittplats som försvarade sig bäst de kunde efter att ha blivit attackerade när Twente som klubb totalt brustit i sitt säkerhetsarbete. Bajen Fans lyfter på hatten för de supportrar som stod emot så gott de kunde i en hopplös situation. 

Ett stort tack till alla som stöttade Bajen på plats i torsdags. Nu ser vi tillsammans till att ösa på lika mycket hemma som vi gjorde i Nederländerna. Mot avancemang!

Med vänlig hälsning,
Trevliga Bajen

Tillbaka