download

Angående polisens beslut om ståplatsreducering inför söndagens derby

För några dagar sedan nåddes vi av beskedet att Polismyndigheten återigen har valt att kollektivt bestraffa oss supportrar.
Denna gång i form av minskad publikkapacitet i en av årets hetaste matcher. Polismyndighetens sätt att behandla supporterkollektivet hade inte accepterats någonstans i det övriga samhället.
Vi är därför tydliga – vi säger NEJ till kollektiv bestraffning, vi säger NEJ till ståplatsreducering. 

Polisens beslut om att med några dagars varsel begränsa kapaciteten på kortsidorna vid söndagens derby ställer till stora problem, såväl för arrangören Hammarby Fotboll som för oss supportrar.
Beslutet drabbar inte endast alla de ståplatssupportrar som redan köpt biljett till matchen och som nu tvingas flytta.
Det drabbar även de personer som planerat att köpa biljetter till övriga sektioner men som nu förlorar den möjligheten – då de med redan köpta biljetter på kortsidorna nu flytta till närliggande sittplatssektioner.

Hammarby Fotboll i sin tur drabbas utöver den rent logistiska problematiken även ekonomiskt. Färre biljetter kan säljas, de supportrar som flyttas ska kompenseras och strulet lär även rendera i viss bad will samt dålig publicitet.

Polismyndigheten hänvisar till vårens derby som främsta orsak till sitt beslut. Deras argument rimmar illa med den timing där beslutet kommuniceras till berörda parter så sent som en knapp vecka innan match.
Om nu vårens derby är orsaken, varför kommunicerades det inte ut långt i förväg för att underlätta för arrangerande klubb och oss supportrar? Även den minst konspiratoriske har svårt att inte bli misstänksam gentemot polisens egentliga agenda när man tar ett sådant beslut, med extremt kort varsel, mitt i en valupptakt.

Samtidigt som Polismyndigheten menar att den reducerade publikkapaciteten på kortsidorna ska bidra till att upprätthålla säkerheten, godkänner man att en annan sektion ska få husera 1500 personer mot den egentliga kapaciteten om 1300 personer. Överbelastade läktarsektioner är knappast att anse som säkert, vilket bland annat 96 stycken Liverpoolsupportrar fick erfara när de 1989 fick sätta livet till på Hillsborough.

Bajen Fans ser Polismyndighetens agerande som kontraproduktivt, farsliknande och som en ren provokation gentemot samtliga Sveriges fotbollssupportrar.
Populistiska beslut i syfte att vinna sympatier från gemene man som aldrig satt sin fot på en fotbollsarena, är återigen det största hotet mot vår ståplats, och det är vi supportrar som kollektivt får ta smällen.

Bajen Fans finner den kollektiva bestraffningen, från dem som ska skipa rättvisa, som djupt orättvis.
Vi uppmanar därför samtliga supportrar att med eftertanke stå enade och visa vårt missnöje mot beteendet.
NEJ till kollektiv bestraffning, NEJ till ståplatsreducering!
Supportrar får sporten att leva – försök aldrig stoppa vårt stöd!