Inför matchen borta mot AFC – hotet mot föreningsdemokratin

Medan supportrar till klubbar i utlandet riskerar att behöva se på utan någonting att säga till om när en utomstående intressent köper upp deras klubb, byter namn, stad eller liknande, så står alltid medlemmarna som majoritetsägare med rösträtt i sina föreningar – detta tack vare 51%-regeln.

Det finns dock en klubb som försöker kringgå den svenska föreningsdemokratin – trots det att ett lag egentligen behöver en demokratiskt driven och fungerande medlemsverksamhet för att beviljas elitlicens.

Klubben heter AFC United och är i dag hemmahörande i Eskilstuna. Att man numer huserar i Allsvenskan beror på att man tagit över andra föreningars placeringar i seriesystemet.

Sättet AFC Eskilstuna drivs på liknar inget annat inom svensk elitfotboll.

Föreningen styrs av en ägare som även är ordförande vald på 10 år och för att vara beviljad rösträtt på årsmötet måste man inte bara hosta upp 1000 kronor för sitt medlemskap – man måste också ha varit medlem föregående år. Medlemmar som tillkommit senare än så beviljas inte rösträtt.

Vidare har det inte funnits information om bl a hur man blir medlem i AFC Eskilstuna tillgänglig för allmänheten, vilket har lett till att supportrar från flera lag har kontaktat klubben. Flertalet har nekats medlemskap, trots att idrottsföreningar anslutna till Riksidrottsförbundet ska vara öppna för i princip alla.

Frågor som “varför vill du bli medlem?” och “hur skulle du använda din röst?” har även ställts från klubbens sida.

Allt detta känns som uppenbara försök att få makten över klubben att stanna hos ett fåtal personer.

Detta gör att Bajen Fans ser AFC Eskilstuna som ett direkt hot mot den svenska föreningsdemokratin som vi annars är stolta över.

Bajen Fans anser att sättet AFC Eskilstuna drivs på är rent ut sagt förfärligt.

Vi vill egentligen inte stödja en klubb som denna på något vis genom exempelvis ökade biljettintäkter, men då vi alltid står bakom vårt lag och det är en lördagsresa med kort avstånd som många kommer att vilja åka på så utlyser vi inte en bojkott. Istället vill vi med denna resa belysa föreningsdemokratin och 51%-regeln.

Imorgon öppnar bokningen för resan till Eskilstuna som vi valt att kalla 51%-resan.

För medlemmar i Bajen Fans kommer resan att kosta 51 kronor. Övriga betalar 300 kronor.

På plats kommer information om föreningsdemokrati och 51%-regeln att delas ut till besökare på matchen.
Vill du hjälpa till med detta så är du varmt välkommen att maila sandra.gaye@bajenfans.se

Vi välkomnar och uppmanar till budskapsbanderoller och annan typ av manifestation gentemot AFC Eskilstuna och sättet klubben drivs på.

Lästips:

https://www.ekuriren.se/sport/rf-basen-om-afc-upplagg-mycket-markligt-2/

https://foreningsdemokrati.wordpress.com

http://sfsu.nu/2017/05/afc-ar-ett-hot-mot-foreningsdemokratin/

 

 

Slumpmässiga artiklar