magnusson

Stefan Magnussons tal vid Nackastatyn julafton 2015

Söderbor, Hammarbyare, Nacka-vänner.

Det är i dag 86 år sedan Sveriges genom tidernas störste fotbollspelare Lennart Nacka Skoglund föddes. Att Nacka inte är bortglömd är ni som är här ett levande bevis på. Samtidigt  med denna hyllning pågår också en hyllning på Borrby IP i Skåne där Nacka också fått en staty. Vilken annan fotbollspelare i Sverige tror ni får en hyllning på samma dag sextio mil ifrån varandra fyrtio år efter sin död?

När Nacka kom hem från proffslivet 1964 trodde många att han var slut. Efter två ligatitlar med Inter och ett VM-silver med Sverige hade Nacka, via Sampdoria, hamnat i en trång lägenhet på defensivlaget Palermos arena på Sicilien. Nacka vantrivdes och ville hem och Hammarby förstod hans värde och i maj 1964 var det dags för comeback i den tigerrandiga tröjan. Hammarby slog AIK i en träningsmatch med 7-0 och Nacka var lysande. I maj skedde seriedebuten mot Karlstad på Johanneshovs IP. En hörna direkt i mål, lekstuga med Karlstadbacken Leif ”Styrbord” Styrman och folkets reservationslösa jubel blev resultatet. Nacka var inte slut!

Nacka fortsatte att dominera och såg till att Hammarbys publiksnitt höjdes till 5000 och att laget gick upp i allsvenskan. Lagkompisen Lasse Nordin sa efter säsongen:

”När det gällde Nacka har jag inte nog med superlativ. Jag har svårt att tänka mig att en större lirare har funnits  i Sverige, han hade en otrolig precision på sina finesser.”

Några år senare tystnade applåderna och strålkastarna slocknade. Eller som journalisten på Kvällsposten Björn Fremer en gång så träffsäkert skrev

”Nacka levde på applåder, liksom komikern lever på skratten. Nacka hann göra väldigt många lyckliga. När skrattet dör, dör komikern. När jublet dog, dog Nacka.”

Det finns alltid folk som jämför fotbollspelare förr och nu. Det är givetvis en orättvis jämförelse men jag undrar ibland hur bra Nacka varit med dagens träningsmetoder. Och jag lovar att börja jämföra den fantastiske Zlatan med Nacka den dag Zlatan visar upp ett VM-brons och ett VM-silver.

 

Till slut vill jag berätta om en insändare i en lokaltidning här på Södermalm som jag såga för några år sedan. Det var en nyinflyttad dam som ifrågasatt varför Nacka Skoglund ska stå staty på Söder. Statyer får ju endast kungar, genier och hjältar argumenterade damen. Om hon visste vad rätt hon hade, Nacka var nämligen allt av detta. Det är därför jag också misstänker att nästa staty på en fotbollspelare i Sverige kommer att resas över Kennedy Bakircioglu.

 

God jul och gott nytt år!

 

Slumpmässiga artiklar