Nya Söderstadion är Hammarbys arena, ingen annans

I dagens Expressen gråter Djurgårdens ordförande Tommy Jacobson ut för att Östermalmsklubben anser sig orättvist behandlade av AEG/SGA på Nya Söderstadion. Han pratar om att de ska behandlas lika och lyfter själv fram några bra exempel på att Hammarby har fördelar på arenan, som att vi blivit garanterade premiärmatchen och att vi har vår egen minoritetsägare som driftbolag för hela projektet. Detta anser Tommy är orättvist och nu ”hotar” han med att Dif inte kommer flytta in på Nya Söderstadion om inte förhållandena blir bättre.

 


Även om vi inte önskar något hellre än att blåränderna från Skansen-ön håller sig så långt borta ifrån Bajenland som möjligt så är vi samtidigt lite oroliga för att AEG nu ska börja vika sig för sin senaste hyresgäst. Att de ska tillmötesgå några av kraven från farbror Jacobson, trots att de är helt orimliga.

 

För det är ingenting annat än självklarheter att Hammarby förtjänar att särbehandlas positivt på Nya Söderstadion.

På Bajen Fans informationsmöte 6 december sa företrädare för SGA/AEG, däribland Ninna Engberg, klart och tydligt till hundratalet åhörare att Hammarby är garanterade premiärmatchen på Nya Söderstadion, eftersom vi var första klubben in på arenan och är den klubb som legat till grund för att bygget ens skulle bli av.

Att arenan överhuvudtaget byggs beror på en lång process från Hammarbys håll som pågått i flera decennier och byggbeslutet togs som en direkt ersättning för befintliga Söderstadion.

Hammarby Fotboll och dess supportrar har varit med sedan dag ett i projektet och varit en synnerligen aktiv part i utvecklingsarbetet. Vi har suttit på supportermöten, haft marknadsfolk som jobbat med arenan och varit med i den aktiva processen kring både utseende och utrymmen på arenan.

Att platsen direkt söder om Nya Söderstadion döps till Svenne Berkas Torg är för att politikerna sedan flera år sett bygget som en Hammarbyarena. Dessutom ligger arenan mitt i hjärtat av Bajenland, med Hammarby Sjö och Hammarby Kyrka just runt hörnet och samtliga Hammarby IFs 17 stycken medlemsföreningar på gångavstånd i Södermalm och Söderort.

Det är självklart att Nya Söderstadion är Hammarbys arena och att Djurgårn och alla andra eventuella klubbar i världen endast kan ses som tillfälliga hyresgäster i andrahand.

Vi förutsätter därför till AEGs ledning, som också är minoritetsägare i Hammarby Fotboll, om att de ska fortsätta sätta Hammarby främst i alla tillfällen och inte vika sig för löjliga medieutspel av en miljonär från Östergötland som för bara ett och ett halvt år sedan sa i TV att det vore ”förödande” att spela på en delad arena och att det skulle ”ta död på klubben”.

Tommy Jacobson och hans Djurgården känns alltmer desperata ju mer de inser att verkligheten ser ut så här och att vi bajare aldrig någonsin kommer acceptera något annat än att Nya Söderstadion är och förblir vår arena i första hand.

/Bajen Fans Styrelse