Några kommentarer om bangers, poliser och supportrar efter fredagen

Vi vill tacka alla supportrar som var åkte med till Uppsala och Haninge under fredagen! Tyvärr befinner sig inget av islagen i bra form nu och vid dagens bokslut var det därför mycket besvikelse. Vi tar med oss den roliga resan och det glada humöret som fanns på plats under större delen av dagen och lovar att vi inte ger upp i hoppet för både bandy- och hockeylaget!


En extra eloge till den grupp supportrar som i princip utan sömn stått och väntat tidigt på fredagsmorgonen för att välkomna Gregg Beerhalter, men utan resultat, för att sedan åka med till Uppsala och därifrån åka tillbaka till Arlanda för att träffa rätt i tid och kunna ge Groggen det bemötande en ny tränare förtjänar! Efter det? Tillbaka till Uppsala för att hinna med sista kvarten av matchen!

Vi vill passa på att kommentera vår syn på bangers med anledning av att det blev en återkomst av sådana igår, med ett par personskador till följd. Vi anser som tidigare sagt att det är ohållbart med bangers i framtiden med tanke på att människor skadas och skräms i en alldeles för stor utsträckning, och det är i princip omöjligt och meningslöst att jobba för ett ”organiserat” och ”kontrollerat” smällande. Det är emellertid svårt att springa runt och vara småpoliser hela tiden, det är heller inte vi som bestämmer över alla supporterindivider. Var och en har sitt eget ansvar och sitt eget val. Men vi vill vara tydliga med vår ståndpunkt som är att bangers som det ser ut nu inte är ok och vi kommer jobba för minimerandet genom förebyggande med kommunikation istället. Under fotbollssäsongen så arbetades detta nästan bort helt så detta ser vi som ett litet steg bakåt men att det ska ses i en positiv utveckling där det känns vara på väg bort.

Vidare så har vi synpunkt på polisens insats i Haninge men även ute på Arlanda(!?). Supportrarna som tagit sig till Arlanda hade vid den tidigare vistelsen tidigt på morgonen haft jättetrevligt och inte blivit onödigt uppmärksammade på något sätt av säkerhetspersonal, utan istället fått skratt och hyllningar från personal och besökare. När man senare på dagen återvände och supporterpolisen informerat polisen på Arlanda om deras återkomst och att det skulle ske i glad bemärkelse så skedde det orimliga i att man bevakades konstant av polis, inklusive ett otrevligt bemötande.  Mycket i supporterkulturen är hur man förhåller sig till det och det här är exempel på när polis med närvarons sort väljer att förhålla sig genom att göra i princip ingenting till någonting.

I samband med matchstart så blev det slagsmål mellan Djurgårdare och Bajare i och med att Djurgårdare stormat in på arenan för att sedan jagas ut av Bajare, följt av ett slagsmål utanför arenan där fler Djurgårdare väntade. Polisen var på plats och bröt upp slagsmålet och fick de två sidorna att dra sig iväg bort från arenaområdet, men fick efter det ytterligare förstärkning. När vår första buss kom till platsen var situationen på arenan helt lugn och hade varit det sedan bråket upplöstes och boxarna dragit. Bussresenärerna var på arenan helt lugna och fick igång stämningen lite mer. Däremot så beslutar trots det insatschefen att den andra bussen skulle tvingas vända tillbaka till Gullmarsplan och gav det direktivet till busschauffören, den var då vid Farsta. Ingen kommunikation med oss med resonemang föregick detta beslut och 15-20 supportrar straffas alltså för ingenting och på mycket tveksam grund. En stor eloge till supportrarna som då tog pendeltåg följt av lång promenad till ishallen och kom till tredje perioden!

Vidare så avvisades en styrelsemedlem från arenan efter att denna argumenterat om en sak och istället för att bemötas av argumentation(polisen befann sig i lugnt och säkert läge vid detta tillfälle) så gavs direktiv om att gå därifrån och då detta ifrågasattes så skedde istället en avvisning. Vidare så höll vår ordförande på att avvisas pga att muntligt men högt ifrågasatt en spelare som drämde klubba mot publiken, men fick vara kvar på arenan tack vare en supporterpolis ingripande. Dock hade det nog aldrig skett om det inte varit en “vanlig supporter”.

Detta kan tyckas vara detaljer men det är detaljer som är återkommande och i en tid då vi ser på oro över hur polisen kommunicerar och mot bakgrund av brister sedan lång tid tillbaka kombinerat med den allt större makt den har. Det är inte alltid lät att ägna energi åt den konstruktiva lösningen när man utsätts för maktlöshet och brist på reell kommunikation, en maktlöshet som en polisman sällan eller aldrig har utsatts för och därför ofta verkar förminska den utsattes känsla.

Vi vill för övrigt tacka polisen i Uppsala för ett trevligt bemötande och hyfsat smidigt agerande även om storleken på och fokus i insatsen känns något löjeväckande.

Tilläggas sen ska också att vi inte tycker det är ok att det spottades på en spelare, lika lite som vi tycker det är ok att spelare hetsar mot Bajenpublik, något som varit väldigt vanligt i division 2 och som aldrig uppmärksammas lika mycket som de reaktioner från supportrar som följer på detta.

Bajen Fans Styrelse